back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Αλαλούμ» με συντάξεις και εισφορές από τον ΕΦΚΑ

Διαβάστε επίσης


Λάθη κατά…συρροή από τον ΕΦΚΑ σε συντάξεις και εισφορές, εντοπίζουν τις τελευταίες μέρες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Ωστόσο, τόσο οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, αντιμετωπίζουν τα κρούσματα ως συνήθεις περιπτώσεις και διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν οι απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, έχουν επισημάνει κατ΄επανάληψη σοβαρές οργανωτικές δυσλειτουργίες…

Το πλέον πρόσφατο πρόβλημα αφορά σε 47.034 ασφαλισμένους μηχανικούς, οι οποίοι ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί χρεώθηκαν εισφορές ως αυτοαπασχολούμενοι.

Ο ΕΦΚΑ, προχώρησε στην προσωρινή ανάκληση των επίμαχων εισφορών, ειδοποίησε τους ασφαλισμένους και τα σωστά ποσά θα αναρτηθούν εκ νέου μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου.

Προηγήθηκαν λάθη στην επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Οι διαφορές, προέκυψαν λόγω ελλιπών στοιχείων και λανθασμένων εγγραφών στα τηρούμενα αρχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Παράλληλα, θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων για τις συντάξεις του 2019 λόγω του επανυπολογισμού τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη αρχείων που παρουσιάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς και στα πρώην Ταμεία Νομικών, ΤΣΑΥ (υγειονομικών) και ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και δηλώσεις, ο ΕΦΚΑ έως σήμερα απέτυχε πλήρως στους οργανωτικούς και υποτίθεται «αντιγραφειοκρατικούς» ιδρυτικούς του στόχους».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση απέτυχε:

Να ενοποιήσει τα εντασσόμενα ταμεία με κοινό κανονισμό παροχών και ενιαίες πλατφόρμες εφαρμογών.

Να απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη γραφειοκρατία και τις περιττές μετακινήσεις. Δεν υπάρχει ακόμη ενιαία πλατφόρμα ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία θα επέτρεπε την κατάργηση των βιβλιαρίων. Επίσης, η ενιαία εφαρμογή του Μητρώου, επειδή στήθηκε βιαστικά, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν με διπλές ή συγχωνευμένες εγγραφές με συνώνυμους.

Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ή τουλάχιστον την προσδοκία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας, αποτελεσματικής και επαρκούς, με στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και εργαλεία δουλειάς, όπως ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές διασυνδέσεις και αξιόπιστα μηχανογραφικά συστήματα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα