back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ζωντανεύει» ο Πύργος του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, που δεσπόζει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη της πόλης σε ναυτιλιακό κέντρο.

Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1973, παραμένει αναξιοποίητο για περισσότερα από 45 χρόνια και «σηματοδοτούσε τη στασιμότητα στον Πειραιά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, προβλέπει τη διενέργεια διαδικασίας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της σύμβασης παραχώρησης της αξιοποίησης και διαχείρισης εκμετάλλευσης του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η παραχώρηση για την αξιοποίηση και διαχείριση για 99 έτη του ακινήτου «Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά» (Πύργος Πειραιά) και πιο αναλυτικά: ο ανασχεδιασμός, η κατασκευή και η πλήρης αποπεράτωση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της λειτουργίας του εν λόγω ακινήτου- εκτός της λειτουργίας οργανωμένου εμπορικού κέντρου, τύπου Mall-
έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά, καθώς ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο, το οποίο παρέμενε για περισσότερα από 45 χρόνια αναξιοποίητο.

Παράλληλα τόνισε ότι η πόλη παρουσιάζει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ότι στο παρελθόν, προσθέτοντας: «Είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πειραιάς κινείται σε μια τροχιά ανάπτυξης, είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει μια δυναμική, τόσο με τις επενδύσεις από πλευράς Δήμου, με τα έργα του μετρό, με τις επενδύσεις στο λιμάνι και με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα αυξηθούν με τον τρόπο αυτό τα έσοδα του δήμου τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, θα «πάρει ζωή» το κτήριο και θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί μια μικροοικονομία, με νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πειραιάς με μια τέτοια επένδυση αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει, όπως υποσχεθήκαμε». Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού – Ηλεκτρολογικού, Στέλιος Γαϊτανάρος, επεσήμανε ότι: «Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποπεράτωση και αξιοποίηση μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου και του σημαντικότερου από πλευράς συμβολισμού κτηριακού κελύφους του Πειραιά που παρέμενε επί 45 και πλέον έτη αναξιοποίητο.

Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας μας ο Πύργος του Πειραιά από σύμβολο «αδράνειας» θα γίνει σύμβολο του οικονομικού και κοινωνικού δυναμισμού μιας πόλης με διεθνή ακτινοβολία, της πόλης του Πειραιά, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα