back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: το κυνήγι του χαμένου (κρατικού) θησαυρού

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 8 τόνοι χρυσού απομακρύνθηκαν από τις αποθήκες της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, από την κυβέρνηση Μαδούρο, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Κατά το δημοσίευμα, ο χρυσός αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε με κυβερνητικά οχήματα μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής την περασμένη εβδομάδα όταν δεν υπήρχαν φύλακες στην τράπεζα.Σύμφωνα με όσα είπαν στο Reuters, πρόκειται για το τελευταίο σημάδι της απελπισίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που πασχίζει να στηρίξει το νόμισμα εν μέσω ασφυκτικών κυρώσεων.

«Σχεδιάζουν να το πουλήσουν στο εξωτερικό παράνομα», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ανχέλ Αλβαράδο.

Παράλληλα, τονίστηκε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κάλιξτο Ορτέγκα, ήταν στο εξωτερικό.

Εκποίηση αποθεμάτων χρυσού
Το 2018, συνολικά 23 τόνοι χρυσού μετεφέρθησαν αεροπορικώς από τη Βενεζουέλα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, 20 τόνοι χρυσού αφαιρέθηκαν, επίσης, από τις αποθήκες της κεντρικής τράπεζας το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας. Τουλάχιστον 140 τόνοι παρέμειναν, το χαμηλότερο επίπεδο σε 75 χρόνια.
Περίπου 20 τόνοι χρυσού αφαιρέθηκαν επίσης από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, αφήνοντας πίσω μόνο 140 τόνους – στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 75 χρόνια.

Η επενδυτική εταιρεία Noor Capital του Αμπού Ντάμπι δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι αγόρασε 3 τόνους χρυσού στις 21 Ιανουαρίου από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και ότι δεν θα αγόραζε περισσότερο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα.Η Noor Capital ανακοίνωσε ότι η αγορά αυτή ήταν σύμφωνη με τα «διεθνή πρότυπα και τους ισχύοντες νόμους».

Κυρώσεις
Η κυβέρνηση του Mαδούρο επιδιώκει ταυτόχρονα, να «επαναπατρίσει» περίπου 31 τόνους χρυσού που βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, υπό τον φόβο ότι θα υποστεί διεθνείς κυρώσεις και θα χάσει αυτή τη δυνατότητα.

«Όπως θα περίμενε κανείς, η Τράπεζα δεν σχολιάζει μεμονωμένες συναλλαγές με τους πελάτες», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας ως απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αποκλείσει τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Mαδούρο κατέφυγε στην πώληση χρυσού μετά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, που δεν επιτρέπει στη χώρα του να έχει πρόσβαση σε πίστωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό, που πιέζει τον Μαντούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές, προειδοποίησαν τους τραπεζίτες και τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων να μην ασχοληθούν με τον χρυσό της Βενεζουέλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα