back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πάσχα 2019 – 5 προτάσεις για αξέχαστες διακοπές

Διαβάστε επίσης

Η περίοδος του Πάσχα είναι η ιδανική για μια ανοιξιάτικη απόδραση στο εξωτερικό. Το τετραήμερο των αργιών, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Λαμπροδευτέρα, είναι αρκετό για να απολαύσετε τις ομορφιές μιας ευρωπαϊκής πόλης, να ξεκουραστείτε και να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αν μάλιστα έχετε την ευελιξία για μία ή δύο επιπλέον ημέρες άδειας από την εργασία σας, τότε μπορείτε να αναζητήσετε και καλύτερες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια αλλά και τη διαμονή σας.

Ο Αθήνα 9.84 αναζήτησε και σας παρουσιάζει πέντε κορυφαίους προορισμούς, όχι και τόσο «κλασικούς», για παραμυθένιες πασχαλινές διακοπές, που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Κρακοβία (Πολωνία)

Η Κρακοβία είναι στην ουσία το πολιτιστικό κέντρο της Πολωνίας. Πρόκειται για μία πόλη πανέμορφη, σαν να έχει βγει από παραμύθι, η οποία έμεινε σχεδόν ανέπαφη από τη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαρσοβία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές και ανοικοδομήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου.

Επιβλητική μεσαιωνική πλατεία

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η Rynek Główny, μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης και επίκεντρο της πολωνικής πόλης από τον 13ο αιώνα. Μπορείτε να περάσετε ώρες χαζεύοντας τα επιβλητικά ιστορικά κτίρια, τις άμαξες με τα άλογα, τους μουσικούς και τους περφόρμερ του δρόμου, αλλά και τα δεκάδες κουκλίστικα καφέ. Σημείο αναφοράς της πλατείας είναι το αναγεννησιακό Sukiennice, το πολυπολιτισμικό κέντρο εμπορίου από τον 14ο αιώνα. Από εκεί, κατεβείτε στα τούνελ της υπόγειας ατραξιόν Rynek Underground, μια διαδρομή στο μεσαιωνικό παρελθόν της πλατείας με ενδιαφέροντα εκθέματα.
Τα κυριότερα αξιοθέατα της Rynek Główny είναι ο γοτθικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Bazylika Mariacka), ο 70μετρος Πύργος του Δημαρχείου και το μικροσκοπική εκκλησάκι St. Adalbert. Μπορείτε να δοκιμάσετε εκλεκτές πολωνικές γεύσεις στο ιστορικό εστιατόριο Wierzynek, και να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας στον 2ο όροφο του Sukiennice, από όπου η θέα της πλατείας είναι μοναδική.

Παλιά Πόλη

Καλοδιατηρημένη και μαγική, η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας (Stare Miasto) θα σας συνεπάρει. Μπείτε από τη σχεδόν 35μετρη γοτθική πύλη του 1307 Floriańska, ένα απ’ τα λίγα εναπομείναντα κομμάτια των μεσαιωνικών τειχών που κάποτε περικύκλωναν την πόλη, και περπατείστε στην oδό Floriańska, μέρος της Βασιλικής Οδού που ακολουθούσαν οι μονάρχες στον δρόμο προς το Κάστρο Βαβέλ.
Κάντε τη βόλτα σας με κατεύθυνση προς το κάστρο και θα ανακαλύψετε απίστευτες εικόνες, όπως η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου με το art nouveau εσωτερικό της, η πολωνικού μπαρόκ Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, και η γραφική οδός Kanonicza, με τα κουκλίστικα μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίσματα.
Γύρω από την Παλιά Πόλη εκτείνεται το πάρκο Planty, ο πνεύμονας πρασίνου της Κρακοβίας, με μία σειρά από κήπους γεμάτους λουλούδια, δέντρα, αγάλματα, μνημεία, μουσικούς του δρόμου και γραφικά στέκια για δροσιστικά αναψυκτικά και μπύρα. Στο βόρειο άκρο υπάρχει και το υπέροχο μπαρόκ θέατρο Juliusz Słowacki, μοναδικά φωτισμένο τη νύχτα.

Κάστρο Βαβέλ

Στην κορυφή του λόφου Wawel, το ομώνυμο Κάστρο Βαβέλ αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κρακοβίας, όπου συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο σπουδαία μεσαιωνικά, γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίσματα, με πλούσιους θησαυρούς στο εσωτερικό τους. Απ’ τον 11ο αιώνα, τρεις δυναστείες μοναρχών επέλεξαν το κάστρο ως κατοικία τους, προσθέτοντας τη διακοσμητική υπογραφή τους, ενώ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε βάση του επικεφαλούς του Γενικού Κυβερνήτη των Ναζί Χανς Φρανκ.
To μουσείο του κάστρου περιλαμβάνει αρκετά τμήματα, ξεχωρίζουν όμως το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο, τα βασιλικά διαμερίσματα και η Αίθουσα των Αντιπροσώπων, ενώ μη χάσετε και την εσωτερική αυλή με τις κιονοστοιχίες του 16ου αιώνα. Περπατήστε τους κήπους του, αγναντέψετε τη θέα της πόλης από μακριά και κάντε μία βόλτα οπωσδήποτε στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας, όπου στέφθηκαν 35 βασιλιάδες και βρίσκονται οι σαρκοφάγοι (αυτών του Μεσαίωνα) και οι βασιλικές κρύπτες (από την Αναγέννηση και μετά). Οι ώρες λειτουργίας είναι: 9 π.μ.-4 μ.μ. Κυρ. από 12.30 μ.μ. Απρ.-Οκτ. έως 5 μ.μ. Εισιτήρια: Καθεδρικός είσ. ελεύθερη. Πύργος/Τάφοι/Μουσείο περίπου 3€, μειωμ. 1,5€.

Νυχτερινή Κρακοβία

Ο ιδανικός νυχτερινός προορισμός της Κρακοβίας είναι η μποέμικη πρώην Εβραϊκή Συνοικία Kazimierz, νότια της Παλιάς Πόλης, όπου ωστόσο εκεί μπορείτε να πάτε επίσης για καφέ, ψώνια και φαγητό. Το Kazimierz ήταν πόλος έλξης του εβραϊκού πληθυσμού απ’ όλη την Ευρώπη για πάνω από 5 αιώνες, μέχρι που ο Β΄ Παγκόσμιος ανέτρεψε τις ροές Επισκεφτείτε την Παλαιά Συναγωγή (την παλαιότερη της Πολωνίας), το Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο του 1800, το Εβραϊκό Μουσείο της Γαλικίας και την μπαρόκ καθολική εκκλησία και μοναστήρι Skałka, στις όχθες του ποταμού.
Επίκεντρο του Κάζιμιερτς είναι η Plac Nowy, με άφθονες ευκαιρίες για φθηνό φαγητό στο χέρι απ’ τους πάγκους που απλώνονται γύρω απ’ τη ροτόντα (το πρώην σφαγείο), στο κέντρο της πλατείας. Τα διάσημα zapiekanki εδώ (κάτι σαν πολωνική πίτσα σε γαλλική μπαγκέτα) είναι τα καλύτερα της Κρακοβίας, ενώ μετά το σούρουπο η ατμόσφαιρα ζωντανεύει στα γύρω μπαράκια. Σε κάθε περίπτωση μην φύγετε από την πόλη πριν πιείτε μια μπυρίτσα στον καταπράσινο κήπο του Mleczarnia (ul. Meiselsa 20).

Μουσεία

Η Κρακοβία έχει πολλά μουσεία, αλλά σας προτείνουμε δύο: Τα απόκοσμα Αλατορυχεία Βιελίτσκα και το διασκεδαστικό μουσείο με τα φλιπεράκια.
Τα Αλατορυχεία, που άνοιξαν τον 13ο αιώνα και λειτουργούσαν μέχρι την αρχή του 21ου, βρίσκονται 15 χλμ. έξω από την πόλη και στις στοές τους θα βρείτε τέσσερα παρεκκλήσια και απίστευτα έργα τέχνης, όλα σμιλεμένα πάνω σε μπλοκ αλατιού, καθώς και μια υπόγεια λίμνη στα 135 μέτρα βάθος.
Στο παρεκκλήσι της πριγκίπισσας Kinga, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας και… στα αυτιά σας, καθώς φωτίζεται από πολυελαίους από αλάτι, ενώ στις όχθες της αλατούχας λίμνης αντηχούν μελωδίες του Σοπέν που αντηχούν στις όχθες της αλατούχας λίμνης.
Διεύθυνση: Danilowicz Shaft, ul. Daniłowicza 10. Ώρες λειτουργίας: Απρ.-Οκτ. 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ. Εισιτήρια από 20€, μειωμ. από 16€.
Κρυμμένο στο κελάρι μιας αυλής στην Παλιά Πόλη, το μουσείο με τα φλιπεράκια προσφέρει απεριόριστο δωρεάν παιχνίδι σε 60 φλιπεράκια. Οι ιδρυτές του μουσείου νοσταλγώντας τα πάλαι ποτέ δημοφιλή αυτά μηχανήματα, τα συγκέντρωσαν από υπόγεια, πατάρια και σκουπίδια, και τα διατηρούν σε εξαιρετική κατάσταση. Στο lounge του μουσείου απολαύστε ένα ποτήρι από τα περισσότερα από 20 είδη τοπικής μπύρας.
Διεύθυνση: Stradomska 15. Ώρες λειτουργίας: 12 το μεσημέρι έως τις 10 μ.μ. Παρ.-Σάβ. έως 11 μ.μ.: Εισιτήρια 10€, φοιτ. 7€, παιδ. 5€.

Λισαβόνα (Πορτογαλία)

Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που παρακολουθήσατε από κοντά τον τελικό του μαγικού για την Ελλάδα Euro 2004, μία επίσκεψη στη Λισαβόνα θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο δεν το είχατε κάνει μέχρι σήμερα.
Η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι μια ειδυλλιακή ιστορική πόλη, με γραφικούς πλακόστρωτους δρόμους και με εντυπωσιακά κτίρια, γνωστά για τις χαρακτηριστικές προσόψεις τους με τα περίφημα κεραμικά πλακάκια azulejos.

Πλατεία Εμπορίου

Στο κέντρο της δεσπόζει η Praça do Comércio (Πλατεία Εμπορίου), η μεγαλύτερη πλατεία της Λισαβόνας που συναρπάζει με την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά της. Το προηγούμενο όνομά της ήταν Terreiro do Paço («βασιλική αυλή»), αφού κατά το 16ο αιώνα στο σημείο αυτό βρισκόταν το Βασιλικό Παλάτι. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1755 η πλατεία ανοικοδομήθηκε χάρη στη σημαντική συμβολή της εμπορικής και αστικής τάξης της εποχής.
Στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, η οποία κατασκευάστηκε για να τιμήσει την ανοικοδόμηση της πόλης μετά το σεισμό του 1755. Αξίζει να επισκεφτείτε το Café Martinho da Arcada, ένα από τα πιο θρυλικά εστιατόρια της Λισαβόνας, που λειτουργεί από το 1782 και ήταν ένα από τα αγαπημένα στέκια του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα, αλλά και της διανόησης της πόλης διαχρονικά.

Το Μνημείο των Ανακαλύψεων

Για πολλούς αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Λισαβόνας. Για άλλους, το κίτρινο τραμ 28, το οποίο θα γνωρίσουμε παρακάτω. Το Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos), που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους το 1960, στην ουσία οικοδομήθηκε στην 500ή επέτειο από το θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, ο οποίος χρηματοδότησε πολλές από εξερευνητικές αποστολές στα πέρατα του κόσμου.
Έχει σχήμα καραβέλας, στην πλώρη της οποίας στέκει ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος. Έχει ύψος 56 μέτρα και στο εσωτερικό του υπάρχει εκθεσιακός χώρος. Από την κορυφή του μπορείτε να απολαύσετε ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη της Λισαβόνας, τον ποταμό Τάγο, τον Πύργο της Μπελέμ και το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών.
Λειτουργεί καθημερινά εκτός από Δευτέρα, 10π.μ. – 7μ.μ. με το εισιτήριο εισόδου στο εσωτερικό και την κορυφή του μνημείου να είναι στα 5€.

Ο Πύργος της Μπελέμ

Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πορτογαλικής πρωτεύουσας, ο Πύργος της Μπελέμ (Torre de Belém), κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα για να προστατεύσει τη Λισαβόνα από επίδοξους επιδρομείς. Στην περιοχή κατοικούσε άλλωστε και η βασιλική οικογένεια της Λισαβόνας.
Το περίτεχνο αυτό κάστρο χτίστηκε το 1515 και από εκεί αναχώρησαν πολλοί εξερευνητές για τις περιπετειώδεις θαλάσσιες ανακαλύψεις τους, ενώ για πολλούς ναυτικούς ήταν η τελευταία εικόνα που έβλεπαν από την πατρίδα του. Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά 10:00-17:30.
Μην φύγετε από τη γειτονιά πριν κάνετε μία βόλτα στο εντυπωσιακό Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών (Mosteiro dos Jerónimos) του 16ου αιώνα. Την ανέγερσή του διέταξε ο βασιλιάς Manuel Α΄, ο οποίος ήθελε να κατασκευάσει ένα μοναστήρι κοντά στην εκκλησία αφιερωμένη στη Santa Maria de Belém, που είχε χτίσει ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος τον 15ο αιώνα, ενώ εδώ βρίσκονται και οι τάφοι του Βάσκο ντα Γκάμα και του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα.
Τιμή εισόδου: 6€ για επίσκεψη μόνο στον Πύργο της Μπελέμ ή 10€ μόνο για το Μοναστήρι, ενώ το συνδυαστικό εισιτήριο στοιχίζει 12€.

Fado

Όταν λέμε «Πορτογαλία» μία από τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι «fado» ή αλλιώς η μελωδία της ψυχής της χώρας. Στους στίχους και τη μουσική μπλέκονται αισθήματα νοσταλγίας και αγάπης, λύπης και χαράς, πόνου και λύτρωσης. Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για την ιστορία της καταπληκτικής μουσικής-κληρονομιάς της χώρας στο Μουσείο του Φάντο (Museu do Fado, Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, εισιτήριο 5€).
Καθώς περιπλανιέστε στα ανηφορικά σοκάκια της Αλφάμα (Alfama) ή στις γειτονιές Mouraria και Madragoa, σίγουρα θα συναντήσετε ερασιτέχνες μουσικούς ή πλανόδιους τραγουδοποιούς να ερμηνεύουν fado. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε το οπτικοακουστικό σόου.
Πολλά εστιατόρια προσφέρουν ζωντανές παραστάσεις φάντο, όμως μην επιλέξετε τα λεγόμενα «τουριστικά». Οι ντόπιοι προτιμούν το Adega Machado και το Sr Fado.
Πάντως αν νιώσετε την ανάγκη γλυκού, μη δεχτείτε τίποτε άλλο πέρα από τα περίφημα Pastéis de Nata. Είναι μικρές μπουκιές με κρέμα, με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Μπορείτε να τα βρείτε παντού, αλλά στο γνωστό ζαχαροπλαστείο Casa dos Pastéis de Belém (Rua Belém 84-92), η γεύση απογειώνεται!
Το «Casa» ιδρύθηκε το 1837, η μυστική συνταγή των pastéis παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και οι ουρές στην είσοδο δεν μειώνονται ποτέ. Αν δεν «είστε τόσο του γλυκού», δοκιμάστε αλμυρές μπουκιές salgadinhos.

Τραμ 28

Η γραμμή 28 του τραμ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Παρά την παλαιότητά του, το χαρακτηριστικό ξύλινο, κίτρινο τραμ εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δικτύου μέσων μεταφοράς της Λισαβόνας και για αρκετούς πολίτες κι επισκέπτες είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Επιπλέον είναι ο πιο σίγουρος, αυθεντικός κι απολαυστικός τρόπους για να γνωρίσετε τις πιο όμορφες, γραφικές και ιστορικές συνοικίες της πόλης.
Η γραμμή συνδέει την πλατεία Largo Martim Moniz με τη συνοικία Campo Ourique και περνά από τις γειτονιές Graça, Alfama, Baixa και Estrela. Αν θέλετε να απολαύσετε τη διαδρομή καθήμενοι, καλό θα είναι να επιβιβαστείτε στο τελευταίο σταθμό της γραμμής, την στάση Campo Ourique, που βρίσκεται μακριά από το κέντρο και είναι πιθανόν να μην βρείτε πολύ κόσμο. Αφού κάνετε μία φορά όλη τη διαδρομή, επαναλάβετε αποβιβαζόμενοι σε όλες τις στάσεις της διαδρομής, ή έστω σε αυτές που σας «κάνουν κλικ». Όταν τελειώσετε θα έχετε σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Δουβλίνο (Ιρλανδία)

Οι Ιρλανδοί είναι ένας λαός που ως ιδιοσυγκρασία και χαρακτηριστικά περισσότερο μοιάζει στους κατοίκους της Μεσογείου, παρά στους γείτονες αγγλοσάξωνες. Μια ματιά στην προϊστορία αποδεικνύει ότι αυτή η εκτίμηση έχει βάση, καθώς οι Κέλτες, οι «πρόγονοι» των Ιρλανδών και των Σκοτσέζων, προέρχονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, και πιο συγκεκριμένα από τα Πυρηναία Όρη.
Η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, πήρε το όνομά του από τη Dubh Linn, τη «μαύρη λίμνη» που υπήρχε κάποτε στους κήπους του Κάστρου του Δουβλίνου. Είναι μία πόλη ζεστή και φιλόξενη, με πρόσχαρους και γλεντζέδες κατοίκους, ατμοσφαιρικά αξιοθέατα, απίστευτα μουσεία και αυθεντικές παμπ που θα σας κρατήσουν ξύπνιους από το πρωί έως τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Κάστρο

Η επίσκεψη στο επιβλητικό Κάστρο του Δουβλίνου, ισοδυναμεί στην ουσία με ταξίδι στο παρελθόν και στην πλούσια ιστορία της πόλης. Ο μεσαιωνικός του πύργος χρονολογείται απ’ το 1204, ενώ στην υπόγεια κρύπτη θα θαυμάσετε απομεινάρια απ’ το φρούριο των Βίκινγκς που υπήρχε στην τοποθεσία. Κάντε μία βόλτα στα προεδρικά διαμερίσματα, το γοτθικό Βασιλικό Παρεκκλήσι και τους όμορφους κήπους του κάστρου.
Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη του κάστρου Chester Beatty Library, με σπάνια χειρόγραφα και θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο.

Γέφυρες και πάρκα

O ποταμός Liffey χωρίζει την πόλη στα δύο και πάνω από δέκα γέφυρες ενώνουν τη βόρεια με τη νότια πλευρά. Η πιο διάσημη πεζογέφυρα είναι η περίφημη Ha’penny Bridge, που πήρε τ’ όνομά της απ’ τη μισή πέννα που έπρεπε να δώσουν οι κάτοικοι για να τη διασχίσουν. Το βράδυ ο φωτισμός της είναι εντυπωσιακός και επιβάλλεται να την επισκεπτείτε και να τη φωτογραφίσετε.
Άλλες γέφυρες που αξίζει να περπατήσετε είναι η ιστορική O’Connell Bridge που κτίστηκε το 1790 και η εντυπωσιακή Samuel Beckett, εμπνευσμένη απ’ την κέλτικη άρπα και αφιερωμένη στον διάσημο θεατρικό συγγραφέα.
Δίχως άλλο αξίζει επίσης να περιπλανηθείτε στα πανέμορφα πάρκα της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας. Στα δυτικά βρίσκεται το πάρκο Phoenix, με περίμετρο 11 χλμ. και εντός των πυλών του θα περιηγηθείτε σε ιστορικά κτίρια όπως το Farmleigh και τον ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου.
Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τον περίπατό σας στο κεντρικό βικτωριανό πάρκο St Stephen’s Green και τους Εθνικούς Βοτανικούς Κήπους, όπου θα θαυμάσετε μία εντυπωσιακά μεγάλη και ενδιαφέρουσα ποικιλία φυτών, στεγασμένων στα ιστορικά θερμοκήπια του πάρκου.

Μουσεία

Το Δουβλίνο βρίθει μουσείων, αιτιολογώντας την εκλεκτή πολιτιστική και λογοτεχνική παράδοσή του. Χρόνο και διάθεση να έχετε και οι επιλογές είναι άφθονες και ποικίλες: Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, Εθνικό Μουσείο, όπου στεγάζονται επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (IMMA), Αθλητικό Μουσείο GAA, Little Museum of Dublin, αφιερωμένο στην πλούσια ιστορία της πόλης, Μουσείο του μοναδικού Ιρλανδικού Ουίσκι και πολλά άλλα…
Ένα υπέροχο αξιοθέατο είναι επίσης το επιβλητικό γεωργιανό κτίριο του Γενικού Ταχυδρομείου, με την έκθεση που ξαναζωντανεύει την εξέγερση του 1916 μέσα από ηλεκτρονικές οθόνες και αυθεντικά εκθέματα, ενώ ακριβώς δίπλα μπορείτε να θαυμάσετε κι ένα άλλο σύγχρονο μνημείο, το Spire of Dublin, έναν οβελίσκο από ανοξείδωτο ατσάλι που φτάνει σε ύψος 121 μ.

Το «σπίτι» της Guinness

Η γνωστή φίρμα μαύρης μπύρας είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν της Ιρλανδίας. Είτε σας αρέσει η πικρή γεύση της περίφημης μπύρας με τον μοναδικό κατάλευκο γευστικό αφρό είτε σας αφήνει παγερά αδιάφορους, μια επίσκεψη στο Εργοστάσιο της Guinness αποτελεί πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.
«Πατέρας» της διάσημης μπύρας είναι ο ζυθοποιός Άρθουρ Γκίνες, ο οποίος το 1759 ίδρυσε τη φίρμα, η οποία σήμερα παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια πιντς κάθε μέρα (ένα pint ισοδυναμεί με 0,56 του λίτρου). Στο επταώροφο συγκρότημα του εργοστασίου θα πληροφορηθείτε όλες τις λεπτομέρειες της παρασκευής ενώ στην ταράτσα βρίσκεται το Gravity Bar, όπου θα απολαύσετε την απεριόριστη θέα στην πόλη, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι παγωμένη Guinness.
Διεύθυνση: St. James Gate, Δουβλίνο 8. Ώρες λειτουργίας: 9.30 π.μ.-7 μ.μ. Ιούλιο & Αύγουστο έως 8 μ.μ. Εισιτήρια από €18.

Η συνοικία των παμπ

Σε ολόκληρη την υφήλιο υπάρχουν κακές και καλές παμπ, και υπάρχουν και οι ιρλανδικές παμπ. Η συνοικία Temple Bar είναι τρόπον τινά η πρωτεύουσα των αυθεντικών Irish Bar της χώρας. Η περιοχή σφύζει από ζωή, διασκέδαση, καλή διάθεση, χαμόγελα, άφθονη ιρλανδική μπύρα και παραδοσιακή κέλτικη μουσική.
Τα λιθόστρωτα στενάκια είναι γεμάτα μουσικούς του δρόμου, υπαίθριες αγορές, γκαλερί και μικρά μαγαζιά, ωστόσο κυριαρχούν οι παμπ, όπου πέρα από την μπύρα, τα διάσημα ιρλανδικά ουίσκι και τα υπόλοιπα ποτά, μπορείτε να γευθείτε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως πίτα με μοσχάρι μαγειρεμένο σε μπύρα Guinness, λουκάνικα με σάλτσα ψητού και πουρέ, και τραγανό φιλέτο σολωμού, αλλά και ζουμερά μπέργκερ και λαχταριστά rib-eye.
Περιηγηθείτε στις βικτωριανές παμπ, στα μοντέρνα κοκτέιλ μπαρ, στα κλασικά δουβλινέζικα στέκια και στη θρυλική ομώνυμη παμπ, Temple Bar, αναγνωρίσιμη απ’ την κόκκινη πρόσοψή της, όπου τουρίστες και ντόπιοι, μια παρέα διασκεδάζουν υπό τους ήχους live μουσικής.

Ρότερνταμ (Ολλανδία)

 

 

Όταν ετοιμάζετε βαλίτσες για την Ολλανδία, όλοι συμπεραίνουν ότι πάτε στο Άμστερνταμ. Κάντε την ανατροπή και ταξιδέψτε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Ρότερνταμ, που ωστόσο δεν είναι «απλά ένα λιμάνι». Το Ρότερνταμ κρύβει πολλές όμορφες εκπλήξεις, καθώς πρόκειται για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με urban αισθητική, μποέμικη αυθεντική κουλτούρα και εντυπωσιακές κατασκευές πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής.

Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου

Ανάμεσα στα πολυώροφα μοντέρνα κτίρια με την πρωτοποριακή αισθητική δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου (St Laurenskerk), το μοναδικό μεσαιωνικό στολίδι της πόλης. Η οικοδόμησή της ξεκίνησε το 1449 και ολοκληρώθηκε το 1525 σε υστερογοτθικό ρυθμό, βομβαρδίστηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ανακατασκευάστηκε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Στο εσωτερικό της ξεχωρίζει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο της Ολλανδίας και οι επιβλητικές μπρούτζινες πόρτες, φιλοτεχνημένες από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giacomo Manzù το 1968. Εκεί βρίσκονται και οι τάφοι των θαλασσοπόρων Kortenaar, Van Brakel και Witte de With.
Η είσοδος κοστίζει €2 και είναι ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η εκκλησία παραμένει κλειστή Κυριακές και Δευτέρες.

«Σκεπαστή» αγορά

Η απίστευτα μοναδική σκεπαστή αγορά Markthal είναι αναμφισβήτητα το καμάρι του Ρότερνταμ. Το μέγεθος, η πρωτότυπη αρχιτεκτονική και ο τολμηρός σχεδιασμός της εντυπωσιάζει και τον πιο «δύσκολο» επισκέπτη και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης, αν και λειτουργεί μόλις από το 2014.
Πρόκειται για ένα κτίσμα τεραστίων διαστάσεων σε σχήμα πετάλου. Τους τοίχους στο εσωτερικό του κτιρίου κοσμεί η πολύχρωμη ψηφιακή τοιχογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη Arno Coenen σε συνεργασία με ειδικούς στα ψηφιακά εφέ. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 π.μ. (12.00 μ.μ. την Κυριακή) έως 8.00 μ.μ., Παρακευή έως 9.00 μ.μ. και Κυριακή έως 6.00 μ.μ.

Η πιο πολυσύχναστη γειτονιά

Η περιοχή Kop van Zuid είναι αυτό που χρειάζεστε για να γνωρίσετε την πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά του Ρότερνταμ. Πρόκειται για τις εγκαταλελειμμένες αποβάθρες του χαώδους ολλανδικού λιμανιού, οι οποίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν στην πιο in περιοχή, με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και έντονη νυχτερινή ζωή. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, ωστόσο δεν λείπουν οι γκαλερί και τα θέατρα.
Θαυμάστε τον μοντέρνο ουρανοξύστη World Port Center, που σχεδίασε ο διάσημος και πολυβραβευμένος Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster, το περίφημο Hotel New York, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο και πρώην έδρα της Holland American Line και τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη Montevideo, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο με διαμερίσματα στην Ολλανδία.

«Εργοστάσιο Φαγητού»

Είναι αδιανόητο να μην επισκεφτείτε το περίφημο «Εργοστάσιο Φαγητού Fenix», που βρίσκεται στην περιοχή Katendrecht, σε μια ανακαινισμένη αποθήκη και αποτελεί το αγαπημένο στέκι ντόπιων και τουριστών.
Εκεί θα βρείτε μπύρες, κρέατα, τυριά, ένα delicatessen, ποικιλίες καφέ και το πρώτο ολλανδικό cider shop. Ανοιχτά μόνο Τετάρτη-Κυριακή, με τα μαγαζιά να ανοίγουν 10.00 π.μ. (12.00 μ.μ. Κυριακές) και να κλείνουν 7.00 μ.μ. (6.00 μ.μ. τα σαββατοκύριακα).
Στην Kop van Zuid, κορυφαία γαστρονομική επιλογή είναι ένα δείπνο με θαλασσινά στο μπαλκόνι του HMB και ποτό με απίθανη θέα στο κοσμοπολίτικο Nhow. Απαραίτητη και μια βόλτα στη Meent για επιδόρπιο. Στρίψτε στο στενό Delftsevaart, θα βρείτε τη σοκολατερί De Bonte Koe, γνωστή για τις πεντανόστιμες γλυκιές δημιουργίες της. Δοκιμάστε τα απίθανα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς και τουλίπας, και ολόκληρες φράουλες σε φωλιά λαχταριστής σοκολάτας γάλακτος.

Πράγα (Τσεχία)

Προφανώς πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Έλληνες ταξιδιώτες, όμως η Πράγα είναι τόσο όμορφη, τόσο ατμοσφαιρική, τόσο παραμυθένια, που κανείς δεν μπορεί να τη χορτάσει.
Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη την πρωτεύουσα της Τσεχίας, διαβάστε όσα ακολουθούν, για την επιβλητική πόλη, που μπορείς να τη γυρίσεις σε μια-δυο μέρες, ωστόσο πάντα νιώθεις ότι όλα όσα θαυμάζεις, θέλεις την επόμενη μέρη να τα ξαναδείς.

Αστρονομικό ρολόι

Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας είναι η παλαιότερη και πιο εντυπωσιακή πλατεία της πόλης. Θαυμάστε την πανέμορφη Εκκλησία της Παναγίας του Τυν, τη μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ροκοκό ανάκτορο Κίνσκι (Kinský), το Stone Bell House και το μνημείο του Γιαν Χους.
Το Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας ιδρύθηκε το 1338. Το παλαιότερο τμήμα του επιβλητικού συγκροτήματος αποτελείται από ένα γοτθικό πύργο με ένα παρεκκλήσι και το περίφημο αστρονομικό ρολόι –γνωστό ως Orloj– στη νότια πλευρά του.
Το ρολόι εγκαταστάθηκε στον Πύργο του Παλιού Δημαρχείου το 1410 και είναι το παλαιότερο αστρονομικό ρολόι τον κόσμο, που εξακολουθεί να λειτουργεί. Με μια ματιά στο Αστρονομικό Ρολόι θα μάθευε την ώρα, τη θέση της Σελήνης και του Ήλιου, την ημερομηνία και το τρέχον ζωδιακό σύμβολο. Ανά μία ώρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ) λαμβάνει χώρα η Παρέλαση των 12 Αποστόλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα ακόμη κινούμενα αγαλματίδια, που αναπαριστούν το Θάνατο, τη Ματαιοδοξία, την Απληστία και τη Λαγνεία.

Η Γέφυρα του Καρόλου

Η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας αντικατέστησε τη γέφυρα Judith που είχε καταστραφεί από πλημμύρες το 1342. Η άλλοτε «πέτρινη γέφυρα» ή «γέφυρα της Πράγας» μετονομάστηκε σε Γέφυρα του Καρόλου το 1870. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1357 και ολοκληρώθηκε το 1402. Κατά μήκος της γέφυρας βρίσκονται 30 αγάλματα αγίων, με πιο δημοφιλή αυτό του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk, το οποίο όλοι οι περαστικοί (τουρίστες κυρίως) αγγίζουν ελπίζοντας σε καλή τύχη.
Η πολυκοσμία είναι έντονη κατά μήκος της γέφυρας, όμως παρά τον κόσμο η Γέφυρα του Καρόλου παραμένει επιβλητική και μεγαλόπρεπη, «ταξιδεύοντας» τους επισκέπτες στο παρελθόν. Αν βρεθείτε, σούρουπο, στο μέσο της γέφυρας και ο κόσμος είναι λιγοστός, γεμίστε το βλέμμα σας με τις υπέροχες εικόνες, κλείστε τα μάτια και σίγουρα θα «ακούσετε» με το μυαλό σας ποδοβολητά και φωνές πολεμιστών του μεσαίωνα…

Το Κάστρο

Η γέφυρα του Καρόλου, αν συνεχίσετε τη βόλτα σας στο λόφο, καταλήγει στο παραμυθένιο Κάστρο της Πράγας, που δεσπόζει στην κορυφή του εν λόγω λόφου από τον 9ο αιώνα. Το εντυπωσιακό συγκρότημα του Κάστρου εκτείνεται σε μήκος 570 μέτρων και αποτελείται από παλάτια, οχυρωματικά τείχη, εκκλησίες, αρχοντικές κατοικίες, αλλά και «απλά» όμορφα σπιτάκια.
Μέσα στο κάστρο θα θαυμάσετε κάθε αρχιτεκτονικό ρυθμό που εμφανίστηκε την τελευταία χιλιετία, π.χ. γοτθικό, μπαρόκ, ρομαντικό κλπ. Επισκεφτείτε το παλιό ανάκτορο, τον επιβλητικό καθεδρικό ναός του Αγίου Βίτου, την απίστευτη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και το περίφημο «Χρυσό Σοκάκι», με τα μικροσκοπικά σπιτάκια, πρώην εργαστήρια των αλχημιστών, «κρυμμένα» δίπλα στα τείχη του κάστρου.

Εβραϊκή Συνοικία

Η Εβραϊκή Συνοικία της Πράγας, Γιόζεφοβ, είναι από τις ομορφότερες και πιο μυστηριακές γειτονιές της Πράγας. Πήρε το όνομά της από τον αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄, οι μεταρρυθμίσεις του οποίου βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων. Περιπλανηθείτε στα στενά, σκοτεινά σοκάκια του Γιόζεφοβ και επισκεφθείτε το Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, όπου υπολογίζεται ότι έχουν θαφτεί 100.000 Εβραίοι.
Το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1906 με σκοπό την τεκμηρίωση και διατήρηση της ιστορίας, των παραδόσεων και των εθίμων του εβραϊκού πληθυσμού της Βοημίας. Στεγάζεται στις συναγωγές της πόλης και σε άλλα εβραϊκά μνημεία και στις συλλογές του φιλοξενεί περισσότερα από 40.000 αντικείμενα, 100.000 βιβλία και σημαντικά αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που έζησαν στην περιοχή της Βοημίας και τη Μοραβία.
Στο Παλιό Εβραϊκό Δημαρχείο, μπορείτε να δείτε και το περίφημο ρολόι που γυρίζει αντίθετα με τη φορά των ρολογιών, κατά το εβραϊκό σύστημα, ενώ στην Εβραϊκή Συνοικία θα συναντήσετε και τον πιο ακριβό δρόμο (Parzizska) της παλιάς πόλης της Πράγας, με μπουτίκ γνωστών οίκων μόδας και εντυπωσιακά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα