back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βόρεια Μακεδονία: Αλλάζουν τα ονόματα 136 κρατικών οργανισμών, δημόσιων φορέων και θεσμών

Διαβάστε επίσης

Την αλλαγή του ονόματος 136 κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών, ινστιτούτων και φορέων, καθώς και του Στρατού της χώρας υιοθέτησε με σχετική απόφασή της η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και των αντίστοιχων τροπολογιών στο Σύνταγμα.

“Το επίσημο όνομα του Στρατού θα είναι Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή τώρα αυτό είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας” τόνισε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπως αυτή “του ‘Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου” -όπου όπως είπε -μάλλον θα διατηρηθεί το εθνικό στοιχείο και πιθανότατα να παραμείνει “Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο”.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών η μία κατεύθυνση, που πρέπει να τηρηθεί είναι σε σχέση με τα θεσμικά όργανα, ώστε να είναι σύμφωνη με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η άλλη κατεύθυνση αναφέρεται στα ζητήματα ταυτότητας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ πάντως δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα γίνουν αυτές οι αλλαγές στα ονόματα των φορέων του δημοσίου. Σημείωσε ότι θα γίνουν σε εύλογο χρόνο και σύμφωνα με τις συνήθεις διοικητικές πρακτικές, αλλά σύμφωνες πάντα με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας οι 136 φορείς που αλλάζουν όνομα -μεταξύ άλλων -είναι:

Η Δημόσια Εταιρεία Ραδιοτηλεοπτικής Μετάδοσης της Μακεδονικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (MRT), αναμένεται να αλλάξει το όνομά της σε Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόρασης Σκοπίων.
Αντίστοιχα η Μακεδονική Ραδιοφωνία αλλάζει σε Εθνική Ραδιοφωνία – Σκόπια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μακεδονικής Φιλαρμονικής αλλάζει όνομα και πλέον θα αποκαλείται Εθνική Φιλαρμονική των Σκοπίων.

Η Μακεδονική Όπερα, η οποία θα αλλάξει όνομα σε Εθνική Λυρική Σκηνή.

Να σημειωθεί ότι, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Κρατική Υπόσταση και την Ανεξαρτησία – το Μουσείο της VMRO και το Μουσείο των θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος θα μετονομαστεί σε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα