back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Αιματηρές επιθέσεις σε τεμένη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στην Νέα Ζηλανδία μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς.  Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν, ο απολογισμός των επιθέσεων είναι 40 νεκροί και 20 τραυματίες. Μάλιστα χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως την  «πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν αυτοκίνητα με εκρηκτικά στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό καθώς και ότι συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

«Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός» δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον, πρωθυπουργός της Αυστραλίας. «Νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τους τραυματίες» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο επίτιμος Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδία Γεώργιος Νεονάκης, ο οποίος μίλησε για ακροδεξιό δράστη. Τόνισε ότι σταδιακά αίρεται ο αποκλεισμός της πόλης.

 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα ο δράστης μετέδιδε ζωντανά στο διαδίκτυο την επίθεση.

Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.
Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς  αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους. Οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης τους πολίτες να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε. «Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα. Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα