back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι δηλώνει η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη για τη διακοπή της παράστασης Πυρκαγιές

Διαβάστε επίσης

Μέλη του Ιερού Λόχου διέκοψαν το βράδυ της Τετάρτης την παράσταση Πυρκαγιές του Λιβανοκαναδού συγγραφέα  Ουαζντί Μουαουάντ, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.

Λεκτική επίθεση στον ηθοποιό

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της παράστασης (στη διάρκεια της πρώτης σκηνής), τετραμελής ομάδα ανδρών – μελών του «Ιερού Λόχου» διαμαρτυρόμενοι για την «εξύβριση των Θείων» που κάνει, σύμφωνα με το κείμενο του έργου, ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς, υποδυόμενος αγανακτισμένο νεαρό, διέκοψαν την παράσταση και επιτέθηκαν λεκτικά στον ηθοποιό.

Η σκηνοθέτις της παράστασης Ιώ Βουλγαράκη μίλησε στον Αθήνα 9.84 για το περιστατικό:

«Θα ξεκινήσω από κάτι αυτονόητο αλλά που τελικά δεν είναι τόσο αυτονόητο όπως δείχνουν τα γεγονότα: όταν συμβαίνει κάτι σε μια θεατρική σκηνή, συμβαίνει μέσα σε μια σύμβαση, γιατί οι άνθρωποι που είναι εκεί πάνω αφηγούνται μια ιστορία, άρα όταν ένας ήρωας θεατρικός βρίζει αυτό δεν σημαίνει ότι εμεις- εγώ ο σκηνοθέτης, οσυγγραφέας που έχει γράψει το έργο, ο ηθοποιός που ερμηνεύει αυτόν τον ρόλο, ερχόμαστε απέναντι στον οποιονδήποτε με σκοπο να θίξουμε το θρησκευτικό του αίσθημα, το οποίο πιστέψτε με σέβομαι απολυτα. Από κει και πέρα, δεν έχω κανενός είδος ανοχή απέναντι στη βία, μου φαίνεται απίστευο ότι με αυτόν τον τρόπο αυτοί οι άνθρωποι αντέδρασαν. Γιατί αν κάτι δεν σου αρέσει, δεν σε εκφράζει, συγκρούεται με σένα, μπορείς απλώς να φύγεις από τον χώρο.»

Τι ακριβώς συνέβη

«Έγινε  μια προφανώς στοχεμένη επίθεση όπου την στιγμή που είπε τα συγκεκριμένα λόγια που τους τάραξαν και τους έβγαλαν εκτός εαυτού αυτοί οι άνθρωποι σηκώθηκαν πάνω και άρχισαν χωρίς διακοπή, να φωνάζουν και να τραμπουκίζουν λεκτικά τον ηθοποιό που ήταν επί σκηνή.
‘Ολα αυτό το επεισόδιο τελείωσε με τα λόγια ενός από αυτους του θεατές ότι «αν είσασταν αλλού θα σας κρεμούσαν». Για αυτό και λέω ότι είναι μια φασιστική οργάνωση. Για μένα το σημαντικό είναι ότι το υπόλοιπο κοινό, αποδοκίμασε την πράξη, αντέδρασε, τους ζήτησαν οι άλλοι θεατές να φύγουν. Χειροκρότησαν με θέρμη τους ηθοποιούς για να τους στηρίξουν για να συνεχιστεί η παράσταση, δηλαδή υπήρξε μια πολύ υγιης αντίδραση από το υπολοιπο κοινο».
επιμέλεια: Βίκυ Παπαστεφάνου, Βάσια Μπακετέα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα