back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

DW: Η ισλαμοφοβία κερδίζει έδαφος στη Δύση

Διαβάστε επίσης

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην αιματηρή επίθεση σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στον κόσμο. Πλήθος σχολίων και για τις εξελίξεις στο Λονδίνο λόγω αναβολής του Brexit.

Η διπλή αιματηρή επίθεση σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην επίθεση υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανησυχία σε όλο τον κόσμο κόσμο για την έξαρση της ακροδεξιάς βίας και την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο.

Η εφημερίδα Die Welt γράφει σχετικά: «Μια πολιτική μαζική δολοφονία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω κάμερας στο διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί το νέο αποκορύφωμα για το πώς η τρομοκρατία καταφέρνει να τραβά τα βλέμματα. Οι τρομοκράτες με τη βοήθεια του ίντερνετ σκηνοθετούν πλέον τη δική τους εκδοχή της παγκοσμιοποίησης. Το έγκλημα αυτό ενός ανθρώπου χωρίς πίστη, χωρίς συμπόνια, χωρίς ντροπή, χωρίς αγάπη συνέβη στη Νέα Ζηλανδία αλλά θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτο άλλο μέρος του πλανήτη».

Η επίθεση στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε

Η Τagesspiegel υπογραμμίζει επίσης ότι η επίθεση με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο στη μακρινή Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε στον δυτικό κόσμο, ενώ παράλληλα κάνει και ενδιαφέρουσα αναφορά στη Γερμανία. «Σχεδόν 1000 εγκλήματα με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο –o αριθμός των αναφορών που έγιναν στην αστυνομία είναι υψηλότερος- διεπράχθησαν πέρυσι στη Γερμανία» σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου συμπληρώνοντας: «Μια απόρριψη του αξιακού συστήματος του Ισλάμ δεν οδηγεί αυτόματα στην τρομοκρατία με ρατσιστικά κίνητρα. Αλλά το να πιστεύει κανείς ότι το μίσος δεν μπορεί να προκύψει από την αντιπάθεια και ότι το μίσος δεν καταλήγει ποτέ στη βία, είναι κάτι που δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Το Κράισττσερτς απέχει σχεδόν 20.000 χλμ. από το Βερολίνο – κι όμως η περίπτωση του Κράισττσερτς βρίσκεται πολύ κοντά σε πολλούς ανθρώπους».

Στο ίδιο μήκος κινείται και η Frankfurter Αllgemeine Zeitung, η οποία εστιάζει στην αυξανόμενη ισλαμοφοβία παγκοσμίως σημειώνοντας: «Η ισλαμοφοβία κερδίζει έδαφος σε όλες τις δυτικές κοινωνίες. Πάνω από 17 χρόνια μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τα βίντεο με αποκεφαλισμούς του Ισλαμικού Κράτους, τρεισήμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη ο φόβος της αποξένωσης βαδίζει χέρι-χέρι με τον φόβο της τρομοκρατίας. Όμως καμία επίθεση, κανένα αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο και καμία αξιακή σύγκρουση μεταξύ μεταναστών και της πλειοψηφίας εντός των κοινωνιών, δεν πρέπει να καταστήσει αδύνατη τη διάκριση μεταξύ μιας παγκόσμιας θρησκείας με το δεύτερο μεγαλύτερο ποίμνιο στον κόσμο (σσ: δηλαδή του Ισμάμ) με τους ισλαμιστές που τη χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους».

FAZ: Το χάος του Brexit είναι βρετανικό πρόβλημα

To δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τις σελίδες του γερμανικού τύπου αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του Brexit. Ποια τα σενάρια μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για αναβολή του προγραμματισμένου για τις 29 Μαρτίου Brexit ως τον Ιούνιο και πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ;

H FAZ ενδεικτικά σxoλιάζει: «Οι Βρετανοί επιθυμούν τώρα παράταση της προθεσμίας αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι το οποίο θα είχε φυσικά περισσότερο νόημα από μια άναρχη έξοδο. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στο να προκληθεί ζημιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τις 23 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ξεκινούν οι ευρωεκλογές, τότε θα συνεχίσουν να ισχύουν και για τη Μ. Βρετανία οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η ιδέα ότι το Λονδίνο μπορεί, χωρίς συμμετοχή στις ευρωεκλογές να παραμείνει στην ΕΕ μέχρι τέλος Ιουνίου, διότι η νέα Ευρωβουλή θα συνέλθει τον Ιούλιο, δημιουργεί μια νέα νομική γκρίζα ζώνη, η οποία μπορεί να δώσει έδαφος για προσφυγές». Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ τη δεδομένη στιγμή, γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, θα ήταν η αβεβαιότητα ως προς τη νομιμότητα των ευρωεκλογών ή τη νομιμοποίηση της επόμενης Κομισιόν. «Το χάος του Brexit είναι ένα βρετανικό πρόβλημα, δεν πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό», σημειώνει, τέλος, η FAZ.

Ρεπορτάζ της Δήμητρας Κυρανούδης για τη Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα