back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτός ΕΛΚ το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν

Διαβάστε επίσης

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισαν τα μέλη του κόμματος μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα της πολυανεμενόμενης ψηφοφορίας είναι 190 υπέρ και 3 κατά. Η αναστολή της συμμετοχής θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοστεί μέχρι νεοτέρας. Η αναστολή συνεπάγεται ότι το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συμμετέχει σε καμία συνάντηση του ΕΛΚ, δε θα έχει δικαιώματα ψήφου και δε θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις στα θεσμικά όργανα.

Ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, Fidesz στους κόλπους της παράταξης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη “σωστή απόφαση” προκειμένου να διατηρήσει την “ενότητά” του ενόψει Ευρωεκλογών.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, πάντως, δήλωσε από την πλευρά του “περήφανος” για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν “σαφής” και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες. Ο Μ.Βέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ήδη από αύριο θα φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης αφού ο Β. Όρμπαν δεν θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ.

“Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο” επισήμανε ο Β. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ένα “τόσο δυνατό” κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να “εκδιωχθεί” από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο “αμοιβαίος σεβασμός”.

Νωρίτερα  πρόεδρος της Ουγγαρίας δήλωσε αποφασισμένος να μη δεχτεί οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής. Σημείωσε μάλιστα ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο την αξιπρέπεια του κόμματός του αλλά και της ίδιας της χώρας.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα