back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σημαίνει για το ΕΛΚ η αναστολή του Fidesz

Διαβάστε επίσης

Εννέα εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Πολιτικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας Fidesz στο ΕΛΚ «μέχρι νεωτέρας».

Μετά από μία πολύ έντονη συζήτηση με φραστικές αψιμαχίες 192 ψήφισαν υπέρ της αναστολής συμμετοχής του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού με μόλις 3 κατά.

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του συμβιβασμού που εκφράστηκε με την λύση της αναστολής και όχι της διαγραφής διαδραμάτισε η διάδοχος της ‘Αγκελας Μέρκελ στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Γερμανίδα πολιτικός άσκησε όλη την επιρροή της στην επίτευξη μιας συμφωνίας που να συμβιβάζει τις περισσότερες από δυο θέσεις που είχαν εκφρασθεί το προηγούμενο διάστημα στους κόλπους του ΕΛΚ σχετικά με το πολιτικό μέλλον του κόμματος του Βίκτορ ‘Ορμπαν. Από τη μια βρέθηκαν οι υπέρμαχοι της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων και διαγραφής Ορμπάν και Fidesz από το ΕΛΚ. Από την άλλη, οι οπαδοί μιας συμβιβαστικής λύσης που να μην οδηγεί σε διάρρηξη των σχέσεων να μην αφήνει όμως και ατιμώρητο τον Βίκτορ Ορμπαν και την εθνικιστική λαϊκιστική και εν τέλει αντιευρωπαϊκή πολιτική του.

Στο πλαίσιο αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΚ αποφάσισε επίσης την ίδρυση μιας τριμερούς «επιτροπής αξιολόγησης» που θα ελέγξει λεπτομερώς τη συμμόρφωση του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν με τις αξίες του ΕΛΚ. Η ειδική αυτή ad-hoc Επιτροπή Αξιολόγησης θα προεδρεύεται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και θα αποτελείται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανό Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται αναφορά στο τι ακριβώς θα παρακολουθούν τα μέλη της Επιτροπής, δηλαδή τους όρους της συμφωνίας με το Fidesz. Σύμφωνα με πληροφορίες ευρωπαϊκών ΜΜΕ θα είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής των τριών βασικών προϋποθέσεων που πρότεινε ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφερντ Βέμπερ.

Οι προϋποθέσεις

Αμεση αφαίρεση «αφισών και άλλων διαφημιστικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή μίας εκστρατείας παραπληροφόρησης κατά του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Αναγνώριση από την Fidesz ότι αυτή η εκστρατεία του αυτή προκάλεσε σημαντικές πολιτικές ζημίες

και η διευκρίνιση εκκρεμών νομικών ζητημάτων σχετικά με τη συνέχιση της ελεύθερης λειτουργίας του πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης που έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος.

Μετά από την χθεσινή απόφαση το συγκυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας δεν θα συμμετέχει σε καμία κομματική συνάντηση, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για συγκεκριμένες θέσεις.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των «τριών σοφών» θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Β. Όρμπαν, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να διατηρήσει την «ενότητά» του ενόψει Ευρωεκλογών.

Πρόσθεσε επίσης: «Δεν θα άλλαζα τις πολιτικές μου, την πολιτική μου προσέγγιση» «Παραμένουμε δεσμευμένοι για τις αξίες της Ε.Ε αλλά επίσης δεν θέλουμε τη μετανάστευση, θέλουμε να προστατεύσουμε τις χριστιανικές αξίες».

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε από την πλευρά του «περήφανος» για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν αυστηρή και σαφής και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες.

Τη απόφαση του ΕΛΚ καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) υποστηρίζοντας ότι το κόμμα θα έπρεπε να λάβει μια πιο καθαρή και οριστική απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα