back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Σειρά “ενδεικτικών ψηφοφοριών” για το Brexit την Τετάρτη

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία η οποία θα δίνει το δικαίωμα να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την Ε.Ε. ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, , αποτελεί ένα νέο ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η τροπολογία εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε..

Τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλιστερ Μπάρτ, και τον υφυπουργό Υγείας, Στίβ Μπράιν, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον χάσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 22 Μαΐου.

Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν

«Θα ήθελα να συγχαρώ αυτή τη Βουλή διότι ανέκτησε τον έλεγχο» της διαδικασίας, σχολίασε μετά τις ψηφοφορίες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν μία επαίσχυντη αποτυχία και αυτή η Βουλή πρέπει να βρει τώρα μία λύση» πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό τι θα αποφασιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν πολλά μέλη της που έχουν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν για να βρεθεί μία συναινετική λύση. Τόνισε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα, προς επιβεβαίωση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί. «Εκεί όπου αυτή η κυβέρνηση απέτυχε, το κοινοβούλιο πρέπει – και το πιστεύω – να πετύχει» είπε.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (με 314 ψήφους υπέρ και 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα