back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: σκληρή μάχη στις δημοτικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Η παρατεταμένη νομισματική κρίση στην Τουρκία αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, που εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Στο μεταξύ καταγράφεται υποχώρηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Αμφίρροπες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών KONDA, εκτιμάται ότι στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο Ρ. Ερντογάν έχει δώσει μεγάλο βάρος και ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας, η αναλογία του 51% με 49% θα αλλάξει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή τη φορά το κυβερνών ΑΚΡ μαζί με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν το 50%.

Η εταιρεία KONDA για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τη δημοσκόπησή της για τον λόγο ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τα αριθμητικά δεδομένα, ωστόσο ο διευθυντής της Μπεκίρ Αγαρντίρ σχολιάζει ότι ενώ στις τελευταίες εκλογές της 24ης Ιουνίου η συμμαχία των δύο κομμάτων έφτασε στο 51% αυτή τη φορά τα δεδομένα αλλάζουν.

Η μάχη της Κωνσταντινούπολης

Σε πολλές περιοχές το κόμμα του Ερντογάν αναμένεται να παραμείνει μεν πρώτη δύναμη, ωστόσο στις μεγάλες πόλεις θα υποστεί, πιθανότατα, πλήγμα.

Στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, φέρεται να προηγείται ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Γιαβάς. Προβάδισμα της αντιπολίτευσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και στις Αττάλεια και Αντάνα. Η Σμύρνη θεωρείται ούτως ή άλλως προπύργιο του CHP.

Στην Κωνσταντινούπολη, φέρεται να προηγείται μεν ο υποψήφιος του AKP Γιλντιρίμ, εντούτοις οριακά. Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων δίνεται μάλλον και η σημαντικότερη μάχη. Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία, επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος ο Ερντογάν.

Η κουρδική μάχη

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για την εκλογή των υποψηφίων του, αψηφώντας τις επιθέσεις του προέδρου της χώρας.

“Όταν ρίχνεσαι σε μια συλλογική μάχη, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις απειλές”, δηλώνει ο M. Demir, ένας από τους υποψηφίους του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για τη δημαρχία της Μπατμάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Μπατμάν ήταν μια από τις πρώτες πόλεις της οποίας ο εκλεγμένος δήμαρχος αντικαταστάθηκε από διοικητή που διόρισε η κυβέρνηση, 3 μήνες μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφότου έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Συνολικά διοικητές διορίστηκαν σε 95 από τους 102 δήμους που κέρδισαν δήμαρχοι από τις τάξεις του φιλοκουρδικού κόμματος το 2014.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα