back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένκσι κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, με τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπής της χώρας.

Ο Ζελένσκι συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, έναντι του 17,8% για τον Ποροσένκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι δύο άνδρες περνάνε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο συγκέντρωσε το 14% των ψήφων.Ο ηγέτης του κόμματος “Αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα – Για τη ζωή” Γιούρι Μπόικο κατέλαβε την τέταρτη θέση με 11,48%.
Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών άγγιξε το 63,52%.

Ποιος είναι ο Ζελένσκι

Παρά τις αμφιβολίες των επικριτών του για την ικανότητά του να κυβερνήσει και το ασαφές πρόγραμμά του ο Ζελένσκι εκμεταλλεύθηκε την απόρριψη των ελίτ από τους ψηφοφόρους της Ουκρανίας, μια τάση που κυριαρχεί παντού στον κόσμο και είναι ιδιαίτερα αισθητή στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχει συγκλονιστεί από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς. Ο 41 ετών Ζελένσκι, η μοναδική εμπειρία του οποίου στη διακυβέρνηση ήταν ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, φαίνεται πως διεμβολίζει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει κουράσει το εκλογικό σώμα της χώρας τόσο με τις επανελειμμένες υποθέσεις διαφθοράς, όσο και με την αβελτηρία βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Δηλώσεις

«Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή, μια κανονική ζωή, μια ζωή χωρίς διαφθορά, χωρίς δωροδοκία. Η ζωή σε μια νέα χώρα, τη χώρα των ονείρων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα πρώτο βήμα προς μία μεγάλη νίκη»

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων σχολίασε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 1.600 καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Χώρα σε παρατεταμένη κρίση

Η Ουκρανία, μια χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους στις πύλες της ΕΕ, είναι σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η χώρα αυτή, μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση, αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991. Η άνοδος στην εξουσία των φιλοδυτικών το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα