back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανικός Τύπος: η αποδόμηση του Ερντογάν άρχισε

Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία να είναι η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν εξετάζει ο γερμανικός Τύπος.

Η πλειοψηφία των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων αναγνωρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στο κυβερνών κόμμα, από ένα μεγάλο κομμάτι των Τούρκων που δείχνουν να «ανακαταλαμβάνουν την πατρίδα τους».

Δύει το άστρο του Ερντογάν

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, είναι το σχόλιο της εφημερίδας Handelsblatt:

«Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη τομή. Παρά τον άνισο προεκλογικό αγώνα προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου CHP κατάφερε να εκδιώξει από το αξίωμά του τον δήμαρχο του AKP στην Άγκυρα. Πιθανότατα να πρέπει να εγκαταλείψει και ο δήμαρχος του AKP στην Κωνσταντινούπολη. Στις δυο πόλεις ζει πάνω από το 25% των Τούρκων. Το άστρο του Ερντογάν δύει και γι΄ αυτό ευθύνεται το κόμμα του».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «μπορεί το AKP να αντλεί ψήφους από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα […] ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε πρόσφατα ο Ερντογάν και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι πλήττουν και τους μεγαλύτερους οπαδούς του».

«Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν την πατρίδα τους»

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «η οικονομική κρίση καταστρέφει θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός ροκανίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της μεσαίας τάξης, η διαμάχη με τους συμμάχους στη Δύση αποκόπτει τους Τούρκους επιχειρηματίες από ξένες επενδύσεις. Ο Ερντογάν ήθελε να ενώσει την Τουρκία και να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και την οικονομική της ανάπτυξη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει όμως ότι προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση. Αντί να απευθυνθεί πολιτικά σε όλους τους Τούρκους, αυτός και το περιβάλλον του επικεντρώθηκαν στο πώς θα διευρύνουν την εξουσία τους. Αντί να είναι ενωτικός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το μπαράζ των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Ερντογάν οδήγησε τη χώρα σε προεκλογικό αγώνα για μια αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση» τονίζεται στο δημοσίευμα που καταλήγει ως εξής:

«Παράλληλα (σ.σ. ο Ερντογάν) ξόδευε δισ. για να μην χάσει τους ψηφοφόρους του. Τώρα πληρώνει το τίμημα. Φυσικά και θα πρέπει τώρα να προαναγγείλει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αν καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι σαφές το εξής: όπως “κατέλαβε” ο Ερντογάν τη χώρα πριν από 25 χρόνια, έτσι και οι πολίτες προχωρούν τώρα σε ανακατάληψη της πατρίδας τους».

Süddeutsche Zeitung: Διχασμένη χώρα η Τουρκία

Η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την DW, συνοψίζει στα εξής το βασικό συμπέρασμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης:

«Η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη εσωτερικής συμφιλίωσης, διότι και αυτή η κάλπη κατέδειξε πόσο διχασμένη είναι η χώρα. Στη συντηρητική ανατολίτικη ενδοχώρα το AKP παραμένει ισχυρό. Εκεί έχει τους πιο πιστούς οπαδούς του. Σε όλα τα άκρα όμως υπάρχει εικόνα αποσύνθεσης. […]. Μέχρι το 2023 δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εκλογές στην Τουρκία. Είναι μια καλή ευκαιρία για περισυλλογή. Μέχρι σήμερα βέβαια ο Ερντογάν ήξερε μόνον μια συνταγή κάθε φορά που αισθανόταν ότι απειλείται: να ασκεί όλο και μεγαλύτερες πιέσεις. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι χθεσινές εκλογές τού έγιναν μάθημα».

Frankfurter Rundschau: Η αντιπολίτευση επιβίωσε παρά την καταστολή

Η Frankfurter Rundschau στο δημοσίευμά της επισημαίνει πως είχε διαφανεί ήδη από τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς πως o Tούρκος πρόεδρος «είναι ευάλωτος και η αντιπολίτευση έχει επιβιώσει παρά την καταστολή, την “κάθαρση” και τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις».

Σύμφωνα με την FR, «η αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει επτά από τις δέκα σημαντικότερες μεγαλουπόλεις παρότι ήταν αντιμέτωπη με τον απόλυτο σχεδόν κυβερνητικό έλεγχο των ΜΜΕ και τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Το γεγονός ότι το AKP απώλεσε την εξουσία στη δυτική Τουρκία, συνιστά τομή, διότι οι πόλεις αυτές ενσαρκώνουν το μέλλον της χώρας. παράγουν τα 2/3 του ΑΕΠ και προσελκύουν τους νέους και όλους εκείνους που αναζητούν δουλειά. Η οικονομική κατάσταση ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Stuttgarter Zeitung: Ράπισμα στον Ερντογάν

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το σχετικό ρεπορτάζ της Stuttgarter Zeitung. «Η καταστροφική οικονομική κατάσταση ήταν η βασική αιτία για το ράπισμα στον Ερντογάν. Προφανώς την είχε υποτιμήσει. Ωστόσο, και παρά την ιστορική ήττα, ο πρόεδρος παρέμεινε σχετικά ήρεμος. Διότι παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση, οι εκλογές αυτές δεν αφορούσαν εν τέλει το πρόσωπό του. Ακόμη συνεχίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας. Μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει τεσσεράμισι χρόνια στη διάθεσή του για να διασφαλίσει το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησής του» τονίζει η εφημερίδα της Στουτγάρδης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα