back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Reuters: Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ για την ακύρωση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Στο πρώτο χειροπιαστό βήμα για την ακύρωση της παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη σταματήσει την παράδοση του εξοπλισμού που σχετίζεται με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται στον απόηχο των επανειλημμένων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι η επιμονή της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 θα επιφέρει συνέπειες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ειδοποιήσει του Τούρκους ομολόγους τους ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αποστολή του εξοπλισμού που σχετίζεται με την προετοιμασία της παραλαβής των F-35.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αλλά ακόμα και να οδηγήσει στην ματαίωση της παράδοσης των αεροσκαφών ή και στην επιβολή γενικότερων κυρώσεων. Μάλιστα κάτι τέτοιο προβλέπεται από την χρήση του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), καθώς η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα