back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χάικο Μάας σε Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: “Η παγκόσμια ειρήνη απειλείται από τα πυρηνικά όπλα”

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της χώρας που αυτό τον μήνα έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών και κάλεσε σε διεξαγωγή διαλόγου με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, προς αποφυγή αυτού του σεναρίου.

Στην δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία προήδρευσε ο Μάας χθες επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Η παγκόσμια ειρήνη απειλείται από τα πυρηνικά όπλα”.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι ο στόχος την παγκόσμιας αποπυρηνικοποίησης αποτελεί “δύσκολο ζήτημα”, προσέθεσε, ωστόσο, ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι το Σώμα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα από 2012.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι “να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός πλανήτη χωρίς πυρηνικά όπλα”, συμπληρώνοντας ότι η τάση για περισσότερα αντί για λιγότερα πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Διάλογος με Κίνα και Βόρεια Κορέα

Συγκεκριμένα, ο Μάας αναφέρθηκε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία. Ο αμερικανός πρόεδρος τεκμηρίωσε την αποχώρηση της χώρας του, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα παραβιάζει την Συμφωνία.

Μολονότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις πιθανότητες διάσωσης της Συμφωνίας, η οποία εκπνέει στις 2 Αυγούστου, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεκινήσουν διάλογο με χώρες που έχουν πυρηνικά οπλοστάσια, όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

“Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας πλέον δεν υφίσταται, και δεν υπάρχει πια τείχος στο Βερολίνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάας και συνέχισε: “Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με απαντήσεις του προηγούμενου αιώνα”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα