back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Πλημμυρισμένα σπίτια, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

Διαβάστε επίσης

Το ανατολικό τμήμα της Κρήτης πλήττει τις τελευταίες ώρες η κακοκαιριά, όπου μέσα σε 4 ώρες έπεσαν 110 χιλιοστά βροχής. Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται σε Ιεράπετρα, στο Δήμο Αχαρνών -Αστερουσίων και Βιάνου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ προχώρησαν απεγκλωβισμούς ανθρώπων  μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το νησί. Σύμφωνα με τον περιφερειακό Διοικητή των Πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, νωρίτερα στο Λασίθι, ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην ταράτσα του σπιτιού τους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 16 πυροσβέστες, έξι οχήματα και πέντε πυροσβέστες από την ΕΜΑΚ.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει απεγκλωβίσει 11 άτομα μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι και τέσσερα παιδιά.

Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο υπάρχουν πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, κυρίως στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, όπως και στο Δήμο Βιάννου, όπου παρασύρθηκαν και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στην Ιεράπετρα, οι καταρρακτώδεις βροχές ανέβασαν το ύψος του νερού στο ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα του Μύρτου, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους για την αντοχή της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς ‘Αρβη, της δημοτικής οδού από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Λόγω της ποσότητας των υδάτων έχουν φουσκώσει οι ποταμοί Αναποδάρης και Γεροπόταμος, με αποτέλεσμα οι γύρω περιοχές να αντιμετωπίζουν κίνδυνους

Δεν είναι λίγες οι καταστροφές σε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα , ενώ στη Γόρτυνα παρασύρθηκαν ζώα από τα ορμητικά νερά

Εκατό και πλέον ετών γεφύρι, αυτό του Μύρτου στην Ιεράπετρα, κινδυνεύει από τα φουσκωμένα νερά.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Αντιπεριφεριάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιδάκης ανέφερε ότι «τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, ενώ έχει φουσκώσει ο ποταμός Γιόφυρος. Επίσης σημαντικές ζημιές υπάρχουν στο οδικό δύκτιο με πιο σοβαρό στον οδικό άξονα Ηρακλείου Βουτών, καθώς υπάρχουν κατολισθήσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Την Κυριακή, η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί κυρίως στα Δωδεκάνησα. Στην Αττική πάντως, για αύριο το πρωί αναμένονται μόνο τοπικές συννεφιές.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Βροχές και σφοδρές καταιγίδες σημειώνονται σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής, κι ενώ η κακοκαιρία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο.

Όλο το βράδυ έβρεχε ασταμάτητα σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που προειδοποιεί για μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους στην κεντρική και τη νότια χώρα.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας και των Παξών) και τη δυτική Πελοπόννησο. Το βράδυ έπληξε την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Κρήτη, την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τις βόρειες Σποράδες, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και την Κρήτη και από νωρίς το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα.

Την Κυριακή (7/4) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα (08-04-2019) προβλέπεται νέα μεταβολή του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός την Κυριακή

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και από το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη, δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι πιθανώς τοπικά ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται από το πρωί σε αρκετές περιοχές της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η πιο σοβαρή βλάβη σημειώθηκε στα Μεσόγεια όπου βγήκε εκτός μία γραμμή μέσης τάσης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές από το Λαύριο ως τη Ραφήνα.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ η βλάβη αυτή αποκαθίσταται σταδιακά και οι περισσότεροι καταναλωτές στην περιοχή έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί. Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί και στο Χολαργό, η οποία έχει αποκατασταθεί, ενώ διακοπές μικρής διάρκειας σημειώνονται σε όλο το λεκανοπέδιο οι οποίες επίσης αποκαθίστανται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, έχουν δημιουργήσει οι θυελλώδεις άνεμοι.

Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν αναχωρούν πλοία, ενώ με ευθύνη των πλοιάρχων εκτελούνται τα δρομολόγια των δελφινιών από Πειραιά για Αργοσαρωνικό. Κλειστό είναι το Ρίο – Αντίρριο.

Εξάλλου παραμένουν από χθες τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές του Νέου Βουτζά και της Σαρωνίδας.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΗΗΕ οφείλονται σε βλάβη του δικτύου Παλλήνης, Γέρακα, Ραφήνας και γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα