Ο Ματέο Σαλβίνι, ξεκίνησε σήμερα την προεκλογική καμπάνια της Λέγκας ενόψει των Ευρωεκλογών με μία εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το παρόν λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από όλη την Ευρώπη, αλλά θα υπάρξουν και ηχηρές απουσίες.
“Οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες είναι αυτοί που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Εγώ θέλω το ευρωπαϊκό όνειρο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που μιλούσε για πλήρη απασχόληση. Εάν η ΕΕ βασίζεται μόνο σε επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικά δεν είναι όνειρο, είναι εφιάλτης”, δήλωσε ο Σαλβίνι, στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ασφαλή σύνορα και αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στόχος του είναι τα πιο ασφαλή σύνορα, αλλά και η προστασία των προϊόντων που παράγονται στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας στοχεύει στη δημιουργία ενός αντιμεταναστευτικού συνασπισμού που θα έχει αρκετή επιρροή, ώστε να καταφέρει να επιφέρει την ανατροπή στην Ευρώπη.
Ευρωσκεπτικιστές από Γερμανία, Φινλανδία, Δανία έδωσαν το παρόν
Υψηλόβαθμα στελέχη του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών και του Δανικού Λαϊκού Κόμματος (Dansk Folkeparti) στάθηκαν στο πλευρό του Σαλβίνι, η πολιτική επιτυχία του οποίου στο εσωτερικό της Ιταλίας τον έχει αναδείξει σε εξέχουσα φυσιογνωμία της ευρωπαϊκού εθνικισμού.
Οι Ευρωεκλογές θα δώσουν στον Σαλβίνι την ευκαιρία να εδραιώσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών του εταίρων -το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αυτό, ενδεχομένως, να λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε η Λέγκα να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ εντός της ιταλικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει ως ελάσσων κυβερνητικός εταίρος.
Η ευρωσκεπτικιστική συμμαχία είναι ακόμη μακριά
Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει μία συμμαχία των λαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, καθώς τα εθνικά συμφέροντα πολλών εξ αυτών συγκρούονται με τις απόψεις του Σαλβίνι περί μετανάστευσης και τις καλές του σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Απουσιάζουν Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία και Αυστρία
Ηχηρές στην σημερινή προεκλογική εκδήλωση είναι οι απουσίες εκπροσώπων του κυβερνώντος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, του κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη και του Fidesz της Ουγγαρίας, του οποίου ηγείται ο Βίκτορ Ορμπάν.
Ο Ματέο Σαλβίνι έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο προσπάθειες προσέγγισης του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του Νόμος και Δικαιοσύνη, εκείνος, ωστόσο, τάσσεται σταθερά εναντίον της Μόσχας και κρατά τον Σαλβίνι σε απόσταση. Στην εκδήλωση δεν θα παραστεί ούτε εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, που συγκυβερνά με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.
AfD: η ΕΕ ασθενής με ζωτικές λειτουργίες που έχουν σταματήσει
Παράλληλα, στη μάχη για της Ευρωεκλογές ρίχνεται δυναμικά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τον Γεργκ Μόιτεν, συνεπικεφαλής του κόμματος και Spitzenkandidat στις Ευρωεκλογές, άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΕ από το βήμα της εναρκτήριας εκδήλωσης του προεκλογικού αγώνα στο Όφενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης στο σαββατοκύριακο.
“Έχουμε να κάνουμε με έναν ασθενή, οι ζωτικές λειτουργίες του οποίου έχουν σταματήσει”, ενώ κατήγγειλε τις “άχρηστα γραφειοκρατικά διατάγματα”.
Ο έτερος επικεφαλής του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικέντρωσε την κριτική του στην μεταναστευτική πολιτική. “Κάθε ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να αποφασίσει μόνο του, σε ποιον θα επιτρέπει να περνά τα σύνορά του”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Οι ‘ευρωκράτες’ επιδιώκουν την ισοπέδωση των λαών στην Ευρώπη και θέλουν να αποδομήσουν βήμα-βήμα τις εθνικές δημοκρατίες”.
Προεκλογικός αγώνας ευρωπαϊκής ταυτότητας
“Η AfD φέρνει, αντιθέτως, την πολυμορφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρειάζεται μία ισχυρή, αστική-συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα”, επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τον προεκλογικό αγώνα για τις Ευρωεκλογές “προεκλογικό αγώνα ευρωπαϊκής ταυτότητας”.
Τέλος, ο Γκάουλαντ, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει “Dexit”, μία αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δυσπιστία λόγω του ιστορικού παρελθόντος της Γερμανίας. “Αντιθέτως”, τόνισε, “η ΕΕ πρέπει να αλλάξει εκ των έσω”.
Δομίνα Διαμαντοπούλου