back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φινλανδία: Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, δεύτερο το ακροδεξιό κόμμα

Διαβάστε επίσης

Οριακή νίκη σημείωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις βουλευτικές εκλογές στην Φινλανδία με ποσοστό 17,7% έναντι 17,5% που κατάφερε να συγκεντρώσει το ακροδεξιό Kόμμα των Φινλανδών.

Το ποσοστό του Κόμματος του Κέντρου του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα κατακρημνίστηκε στο 13,8%, χάνοντας περισσότερο από το 30% της εκλογικής του ισχύος.

Η πύρρειος νίκη των Σοσιαλδημοκρατών

“Για πρώτη φορά από το 1999 δεν είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία”, δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας (SDP), Άντι Ρίνε.

Κανένα κόμμα πάνω από 20%

Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων. Τόσο οι Πράσινοι όσο και η Αριστερή Συμμαχία αύξησαν τα ποσοστά τους, τα οποία, όμως, παραμένουν χαμηλά. Στην κάλπη προσήλθε το 72% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 40 από τις συνολικά 200 έδρες του φινλανδικού κοινοβουλίου, μόλις μία περισσότερη από το Κόμμα των Φινλανδών. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015, το εθνικιστικό κόμμα είχε και πάλι συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό εδρών (38), αλλά το 2017 οι βουλευτές του χωρίστηκαν σε δύο ομάδες έπειτα από εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη, Γιούσι Χάλα-άχο.

Ακόμη και ο Χάλα-άχο φάνηκε να εκπλήσσεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. “Δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα, κανείς δεν το περίμενε” δήλωσε χθες το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Χάλα-αχο προέτρεπε τους Φινλανδούς να “ψηφίσουν για τη δημιουργία συνόρων”.

Δύσκολη η συγκρότηση κυβέρνησης

Με την οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές που τα χωρίζουν και την κατακερματισμένη ισχύ που χαρακτηρίζει το νέο κοινοβούλιο είναι προφανές ότι η συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση χρονοβόρες.

Ο Ρίνε θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πάντως, όπως αναμενόταν, οι ηγέτες στην πλειονότητά τους έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κόμμα των Φινλανδών.

Η άνοδος της κεντροδεξιάς σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα προκαλεί διάχυτο προβληματισμό ενόψει των Ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν 23-26 Μαΐου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα