back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισπανία: αποκλείστηκε το ακροδεξίο Vox από το τηλεοπτικό debate

Διαβάστε επίσης

Η εκλογική επιτροπή της Ισπανίας απέκλεισε το ακροδεξιό κόμμα Vox από το ένα και μοναδικό τηλεοπτικό debate των αρχηγών κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου.

Ο ισπανικός μιντιακός όμιλος Atresmedia είχε αρχικά επιλέξει ο επικεφαλής του Vox να συμμετάσχει μαζί με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων στην τηλεμαχία.

Η εκλογική επιτροπή, εντούτοις, απεφάνθη ότι η συμμετοχή του Vox θα συνιστούσε παραβίαση του εκλογικού νόμου, καθώς το κόμμα δεν έχει ποτέ συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5% στις εθνικές εκλογές.

Η αναπάντεχη νίκη και οι προβλέψεις

Το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό κόμμα, όμως, πέτυχε μία αναπάντεχη νίκη στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προβλέπεται στις βουλευτικές εκλογές το ποσοστό του να φτάσει έως και 10%.

Ήταν αρκετά και άλλα μικρά κόμματα που είχαν αιτηθεί να μετάσχουν βάσει προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Atresmedia: „το Vox θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο debate“

Εκπρόσωπος του Atresmedia δήλωσε ότι το δίκτυο θα σεβαστεί την απόφαση της εκλογικής επιτροπής, επιμένοντας, ωστόσο, ότι το Vox θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο debate. Δήλωσε χαρακτηριστικά:„Ο όμιλος Atresmedia εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους είναι υψίστης δημοσιογραφικής σημασίας και τεράστιας βαρύτητας για τους εκλογείς“.

Η απάντηση του ηγέτη του Vox

Η απάντησηΣαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτη του Vox, μέσω Twitter ήταν καταλέπτης: „Είναι σαφές ποιος εξακολουθεί να παίρνει τις αποφάσεις στην Ισπανία: οι αυτονομιστές. Ως τις 28 Απριλίου. Γιατί μία μεγάλη νίκη για το #LongLiveSpain θα αποκλείσει αυτά τα κόμματα που θέλουν να καταστρέψουν την συνύπαρξη, το σύνταγμα και την πατρίδα μας”.

Η μάχη της 28ης Απριλίου φαίνεται ότι θα δοθεί ουσιαστικά ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα, τους καταλανούς και βάσκους εθνικιστές και το Vox.

Ποιο είναι το Vox;

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι πέρυσι δεν είχε καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην ισπανική πολιτική σκηνή. Τον Δεκέμβριο του 2018, όμως, κέρδισε 12 έδρες στην Ανδαλουσία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα ξεπερνούσε τις πέντε.

Για το κόμμα ακούει κανείς συχνά τους χαρακτηρισμούς “ακροδεξιό”, “λαϊκιστικό”, “αντιμεταναστευτικό”, “αντιμουσουλμανικό”. Ο Αμπασκάλ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη άνοδός του οφείλεται στο γεγονός ότι “είναι εναρμονισμένο με όσα πιστεύουν εκατομμύρια Ισπανοί”.

Τα ηγετικά στελέχη του Vox απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό ακροδεξιό, επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα κόμμα “ακραίας αναγκαιότητας” και όχι ακραίων πεποιθήσεων. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η πάγια υποστήριξη του κόμματος στην παραμονή της Ισπανίας στην ΕΕ το διαφοροποιεί από πολλά λαϊκιστικά και ακροδεξιά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Το κόμμα έχει ως σύνθημά του να “κάνει την Ισπανία και πάλι σπουδαία”, με τους επικριτές του να περιγράφουν την ιδεολογία του ως “εθνικιστικό πισωγύρισμα στην δικτατορία του Φράνκο”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα