back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το νομοσχέδιο Φιλίπ για την Παναγία των Παρισίων

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε χθες μία σειρά από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με σκοπό την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από την πυρκαγιά της Δευτέρας.

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Εμανουέλ Μακρόν και το τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Εντουάρ Φιλίπ προσδιόρισε χθες τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση με στόχο την αναστήλωση του ναού την επόμενη πενταετία.

Νομοσχέδιο για τις δωρεές

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, την ερχόμενη Τετάρτη, θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο “που θα ρυθμίζει την εθνική συνδρομή” και “θα καθορίζει τα εχέγγυα διαφάνειας”, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Η “σωστή διαχείριση των δωρεών” θα ελέγχεται από μία επιτροπή στην οποία θα προεδρεύουν οι επικεφαλής των επιτροπών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. “Κάθε ευρώ που θα δίνεται για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε αυτό και όχι σε κάτι άλλο”, υπογράμμισε ο Φιλίπ.

Φορολογική έκπτωση στους δωρητές

Ένα νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο να ενθαρρυνθούν οι Γάλλοι πολίτες να συμβάλουν οικονομικά στο ταμείο για την αναστήλωση του καθεδρικού ναού. Συγκεκριμένα για όσους προσφέρουν μέχρι 1000 ευρώ η έκπτωση φόρου από το 66% που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει στο 75%. Για ποσά πάνω από 1000 ευρώ ο κάθε πολίτης θα έχει έκπτωση φόρου 66% και η κάθε εταιρία 60%.

Κεντρική ιστοσελίδα συντονισμού

Πριν ακόμα ψηφιστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, λειτουργεί η ιστοσελίδα www.rebatirnotredame.gouv.fr με σκοπό να συντονίζει και να συγκεντρώνει τις δωρεές.

Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του τμήματος του ναού που καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένου και του εμβληματικου κωδωνοστασίου. Επιθυμία του Φιλίπ είναι η νέα κατασκευή να είναι ίδια με την προηγούμενη αλλά με νέα, σύγχρονα μέσα και μεθόδους.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα