back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σημαντικά τα προβλήματα επικοινωνίας γιατρών – ασθενών

Διαβάστε επίσης

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών είναι σήμερα και τα ευρήματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις στάσεις και απόψεις του πληθυσμού αναφορικά με τη σχέση ασθενών με το γιατρό τους είναι αποκαλυπτικά.

Σχεδόν 3 στους 10 γιατρούς δεν αφιερώνουν χρόνο στους ασθενείς για να τους εξηγήσουν το πρόβλημα τους και χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους, ενώ πάνω από 4 στους 10 γιατρούς δεν λαμβάνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, όταν του προτείνουν μια θεραπεία. Το πιο απογοητευτικο όμως είναι ότι σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς δεν λένε όλη την αλήθεια στους γιατρούς τους μετά από την κριτική που άκουσαν για τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία σε ενημερωτική εκδήλωση, η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δρ. Έφη Σίμου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία, τόνισε ότι πολλοί γιατροί:

• Δεν αφιερώνουν χρόνο στους ασθενείς τους για να τους εξηγήσουν λεπτομέρειες για την ασθένεια ή τη θεραπεία τους (27,3%)

• Μιλάνε με ιατρικούς όρους και οι ασθενείς δεν τους καταλαβαίνουν -μερικές φορές, συχνά ή πάντα- (29,2%)

• Δεν λαμβάνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, όταν του προτείνουν μια θεραπεία (46,2%)

• Η κριτική που ασκούν συχνά οι γιατροί, εμποδίζει τους ασθενείς τους να πουν την αλήθεια αναφορικά με τον τόπο ζωής και τις συνήθειές τους (76,7%)

‘Ολα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε η Δρ. Έφη Σίμου την κακή συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία του, ή ακόμη και την εγκατάλειψη του γιατρού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος “Προμηθέας” μίλησε στην εκδήλωση για τον απαραίτητο δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ασθενή και γιατρού. Κατέθεσε, επίσης, την προσωπική του εμπειρία, όταν ο γιατρός που τον ενημέρωσε ότι πάσχει από ηπατίτιδα C, αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η θεραπεία του θα έχει παρενέργειες:

“’Κι όμως. ‘Ηταν η πιο δύσκολη θεραπεία της ζωής μου. Οι παρενέργειες κράτησαν 18 μήνες. ‘Αλλαξε η ζωή μου, έχασα τον εαυτό μου, έχασα τον Γιώργο που γνώριζα. Σε σημείο που τον τελευταίο μήνα πήγα και του παρέδωσα τα φάρμακα και του είπα: -Δυστυχώς! Ας πεθάνω από ηπατίτιδα C”, ανέφερε ο Γιώργος Καλαμίτσης και πρόσθεσε:

“Ενώ σε άλλα θέματα ήταν υποστηρικτικός, στο θέμα της θεραπείας δεν με καταλάβαινε. ‘Οσες φορές του έλεγα “γιατρέ ταλαιπωρούμαι δεν αντέχω άλλο”, μου έλεγε “το συκώτι πάει καλά, όμως”.

Την δική του οπτική, μέσα από την πολύχρονη σχέση του με ογκολογικούς ασθενείς και κυρίως με αυτούς του τελικού σταδίου, έδωσε στην ομιλία του ο Δρ. Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων Ελλάδας,(Ε.Ο.Π.Ε).

Οπως είπε ο γιατρός: “Πρέπει να μην καταχραστείς αυτή τη δύναμη, που -κακά τα ψέματα- την έχεις, γιατί έχεις το πάνω χέρι σ’ αυτήν την σχέση την αρχική που δημιουργείται. Δεν μπορείς να αναλάβεις έναν άρρωστο χωρίς να ξέρεις ποιος άνθρωπος είναι αυτός, ποιες πολιτιστικές αξίες έχει, τι κοινωνική ιδιαιτερότητα έχει. Καθήκον του γιατρού είναι να εκπαιδεύει τον κόσμο. Πως να καταλάβει ο ασθενής στα 15-20 λεπτά που του αφιερώνουμε στην πρώτη συνάντηση όλα τα δεδομένα, όταν είναι μπλοκαρισμένο το μυαλό του γιατί έχει φοβηθεί κι έχει τρομάξει. Κι αυτό επιτείνεται όταν η αρρώστια δεν πάει καλά”, τόνισε ο κ. Μπουκοβίνας και συμπλήρωσε ότι καθήκον του γιατρού είναι να σεβαστεί την ατομικότητα του ασθενή του και πολλές φορές αυτό καταστρατηγείται:

“Δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι ασθενείς το ίδιο καλά στην ασθένεια. Διαφέρουν με την φιλοσοφική τους προσέγγιση, την θρησκευτικότητά τους, την σεξουαλικότητά τους, την εκπαιδευτικότητά τους, την εργασία που κατέχουν, την ψυχική τους κατάσταση που μπορεί να είναι ή να μην είναι διαταραγμένη. Θα πρέπει να προσεγγίσεις ανάλογα αυτόν άνθρωπο”, είπε ο ογκολόγος και τόνισε ότι τα ζητήματα της επικοινωνίας με τον ασθενή δεν διδάσκονται στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση του γιατρού.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα