back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις κάλπες οδηγούνται την Κυριακή οι πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

Στις κάλπες οδηγούνται την ερχόμενη Κυριακή, 21 Απριλίου οι πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας τους, εν μέσω ενός πολωμένου κλίματος, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το θέμα αυτό, άλλωστε, η Συμφωνία δηλαδή με την Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα, που θα καθορίσουν την ψήφο τους.

Αν επικρατήσει, πάντως, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλιστών SDSM και του αλβανικού DUI, Στέβο Πεντάροσκι ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ θα έχει δικαίωμα να θεωρήσει τη νίκη αυτή ως επιδοκιμασία της έως τώρα πολιτικής του. Η νίκη για τον Ζάεφ κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για το μέλλον της κυβέρνησης του, αλλά κυρίως για τη δύσκολη «μάχη», που θα δώσει έως τον ερχόμενο Ιούνιο, προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ευνοούν τον “εκλεκτό” του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο Στέβο Πεντάροσκι προηγείται με διαφορά τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο τρίτος υποψήφιος των εκλογών αυτών, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις αρκετά των αντιπάλων του.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που εκτιμάται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μάϊου, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού ο 56χρονος Στέβο Πεντάροσκι είναι ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ.

Ο Πεντάροσκι ήταν ο υποψήφιος του κόμματος του Ζάεφ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014, στις οποίες είχε ηττηθεί από τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE και νυν Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Εξωτερικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίησης στο Αμερικανικό Κολέγιο των Σκοπίων.

Ακαδημαϊκό επέλεξε και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE. Πρόκειται για την 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης – το κίνημα BESA και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς» θα στηρίξουν στις εκλογές τον επίσης, καθηγητή πανεπιστημίου, Μπλέριμ Ρέκα. Ο Ρέκα υπήρξε μάλιστα πρέσβης της χώρας του στην Ε.Ε, στις Βρυξέλλες ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος του προέδρου του Κοσόβου για ευρωπαϊκά θέματα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα

Αδιαμφισβήτητα η Συμφωνία των Πρεσπών μονοπώλησε τις δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές.

Η Σιλιάνοφσκα ενώ θεωρεί- όπως άλλωστε και το κόμμα της- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, έχει δεσμευθεί πάντως ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί τη Συμφωνία, καθώς όπως έχει αναφέρει, αυτή έχει πλέον ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας. Παράλληλα έχει πει ότι θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας, όταν αυτό είναι απαραίτητο, δηλαδή επίσημα, ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο θα αποφεύγει να χρησιμοποιεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Παρ΄όλα αυτά έχει υποστηρίξει ότι είναι εφικτό να αλλάξει η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας ότι μπορεί να κινηθεί διαδικασία μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει η Συμφωνία των Πρεσπών, σε περίπτωση που υπάρξει διένεξη γύρω από την εφαρμογή της.

Ο ανθυποψήφιος της Πενταρόσκι πάντως εκτιμά πως όλα αυτά είναι επί της ουσίας εφικτά μόνο στη θεωρία καθώς θα πρέπει να εκκινηθούν εκ νέου διαδικασίες χρονοβόρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά και πολιτικό θέμα εντός του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία ο υποψήφιος της κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι σε αυτή οφείλεται ότι άνοιξαν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος της αλβανικής αντιπολίτευσης Μπλερίμ Ρέκα έχει δηλώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια win-win κατάσταση, καθώς η Ελλάδα διαφύλαξε το αρχαίο παρελθόν της, ενώ η Βόρεια Μακεδονία εξασφάλισε την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Β’ γύρος

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, δηλαδή στις 5 Μαΐου.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πάντως δεν στερείται σημασίας, όπως φάνηκε και από την περίπτωση του απερχόμενου Ιβάνοφ, παρά το γεγονός ότι έχει περιορισμένες εξουσίες, εξακολουθεί πάντως να κάνει ό,τι του επιτρέπει το σύνταγμα για να “φρενάρει” τις επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ.

Να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην εκλέγεται από τον λαό αλλά από το κοινοβούλιο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα