back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λιβύη: Στα πρόθυρα γενικευμένου εμφύλιου πολέμου

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει την κατάσταση στη Λιβύη, χωρίς όμως να συμφωνήσει να δημοσιοποιηθεί μια σαφής ανακοίνωση που θα ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πρόβαλαν αντίσταση στο σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι δύο χώρες εναντιώθηκαν στην πρόταση να δημοσιοποιηθεί Ανακοίνωση του ΣΑ, κατά τις ίδιες πηγές.

Η διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο αυτού του κειμένου απέβη άκαρπη, σημείωσε μία διπλωματική πηγή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, ήταν να ενημερωθεί το ΣΑ για την κατάσταση «επί του πεδίου από τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής Κριστόφ Χόισγκεν.

Ο ειδικός απεσταλμένος υπογράμμισε στους μόνιμους αντιπροσώπους των 15 κρατών μελών πως είναι «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ανάφλεξης τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές» και «υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες καταφθάνουν ενισχύσεις και στις δύο πλευρές», σημείωσε άλλη διπλωματική πηγή.

Ο Σαλάμε εξάλλου ζήτησε από το ΣΑ να υιοθετήσει σθεναρή θέση ως προς την απαρέγκλιτη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, είπαν πολλές πηγές.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δύσκολη στην περιφέρεια της Τρίπολης», σημείωσε ακόμη ο επιτετραμμένος, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Χαλιφά Χαφτάρ: ο εκλεκτός του κόλπου

Την 4η Απριλίου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Ο Χάφταρ θεωρείται πως έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας, ενώ η κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ την υποστήριξη του Κατάρ και της Τουρκίας.

Ο Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, που προεδρεύει τον τρέχοντα μήνα στο ΣΑ, χαρακτήρισε απογοητευτικό το ότι δεν εγκρίθηκε το ψήφισμα που είχε καταρτιστεί από τη Βρετανία και επέμεινε πως ήθελε «μια σθεναρή ανακοίνωση» στην οποία «ενωμένο» το Συμβούλιο να πει «καθαρά ποιος ευθύνεται και τι πρέπει να γίνει».

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διέταξε στις αρχές του μηνός τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη.

Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης και της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Την 4η Απριλίου ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να αποσπάσουν την Τρίπολη από τις παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Έκτοτε μαίνονται μάχες στα όρια της πόλης.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί τις δύο εβδομάδες των εχθροπραξιών.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει αμέσως η επίθεση στην Τρίπολη, μερικές ώρες μετά τον φονικό βομβαρδισμό με ρουκέτες στη νότια συνοικία Αμπού Σαλίμ. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό αυτόν.

Το ένταλμα σύλληψης αφορά τον Χάφταρ και άλλα κορυφαία στελέχη του ΛΕΣ, συμπεριλαμβανομένων: του στρατηγού Άμπντελ-Σαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη· τον Μοχάμεντ αλ Μανφούρ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων· και τον Σακρ αλ Τζαρούσι, επικεφαλής της αεροπορίας του ΛΕΣ.

Μισθοφόροι

Πέραν της Τρίπολης, μάχες ξέσπασαν χθες και σε νοτιοδυτικά τμήματα της Λιβύης χθες Πέμπτη, με τον Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπο του ΛΕΣ, να κάνει λόγο για επίθεση στην αεροπορική βάση Ταμανχίντ από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ σε συνεργασία με «μισθοφόρους» από το Τσαντ.

Σύμφωνα με τον Μισμάρι, την επίθεση διέταξε ο πρωθυπουργός της ΚΕΕ Φάγεζ ας Σάρατζ προκειμένου «να σταλεί το μήνυμα ότι ο νοτιοδυτικός τομέας [της Λιβύης] δεν είναι ασφαλής».

Οι δυνάμεις του ΛΕΣ «απώθησαν αυτά τα κακοποιά στοιχεία», είπε ο Μισμάρι και πρόσθεσε πως τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν έδρα τη Βεγγάζη, λίκνο της εξέγερσης του 2011 που με την υποστήριξη του NATO οδήγησε στην ανατροπή και τη θανάτωση του Μουάμαρ Καντάφι, δικτάτορα της Λιβύης επί δεκαετίες.

Ο στρατάρχης Χάφταρ εγγράφει την έφοδο των δυνάμεών του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διατείνεται ότι διεξάγει και αψηφά τις εκκλήσεις που δέχεται να διατάξει να σταματήσει. Η επίθεση εντείνει τους φόβους πως η σύγκρουση θα κλιμακωθεί στη Λιβύη, χώρα με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική τα τελευταία οκτώ χρόνια, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και μια μυριάδα ένοπλων οργανώσεων να διεκδικούν την εξουσία αλλά και τζιχαντιστές να αναζητούν ερείσματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα