back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

O Ακάρ ζητά να αποστρατικοποιηθούν νησιά στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίησή τους συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των Διεθνών συνθηκών και Συμβάσεων.

Όπως δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα».

«Εκείνοι που με το “casus belli” απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αλ. Γεννηματάς: Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμηνύει πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως «εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. Υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

ΚΙΝΑΛ: Προκαλούν αγανάκτηση οι δηλώσεις Ακάρ
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με τις οποίες ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προκαλούν αγανάκτηση και δείχνουν πως δεν ήταν μόνο λόγω εκλογών που ανέβαζαν τους τόνους, αλλά ότι σταθερά η Τουρκία είναι χώρα που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή, επισημαίνει σε δήλωση του ο υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Στην ΕΕ αυτό συνειδητοποιείται ολοένα και περισσότερο, προσθέτει ο κ.Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας οτι τώρα πρέπει και το ΝΑΤΟ να κατανοήσει την ποιότητα της χώρας αυτής και να αντιδράσει αναλόγως.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα