back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους»

Διαβάστε επίσης

Δράση ενημέρωσης με σύνθημα “Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους” πραγματοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον πεζόδρομο της Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού από 24 έως 30 Απριλίου.

Το ζήτημα του εμβολιασμού βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα καθώς φωνές που εναντιώνονται σε αυτόν ολοένα και πληθαίνουν. Δεν είναι λίγοι ακόμα και γιατροί που ανοιχτά κάνουν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις του εμβολίου, οι οποίες φυσικά δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Ο ΕΟΔΥ, λοιπόν, με εξειδικευμένο προσωπικό ενημέρωσε τους περαστικούς στον πεζόδρομο της Ερμού σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού και μοιράζει φυλλάδια προκειμένου ο κόσμος να είναι ορθά ενημερωμένος για τους μύθους και τις αλήθειες που υπάρχουν γύρω από αυτόν.

Για παράδειγμα, στο φυλλάδιο ένας μύθος που αναφέρεται και ακούγεται από υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος, είναι πως “το εμβόλιο και ιδιαίτερα το MMR συσχετίζονται με αυτισμό”. Η αλήθεια είναι, όμως, όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό κείμενο, ότι “δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τη σύνδεση ενός εμβολίου με την πρόκληση αυτισμού. Αποδείχτηκε με μελέτες και μακροχρόνια παρακολούθηση ότι οι ισχυρισμοί ήταν ανυπόστατοι και παραπλανητικοί”.

Ένα άλλο επιχείρημα που ακούγεται είναι πως “τα εμβόλια θεωρούνται ότι δεν είναι ασφαλή”. Ωστόσο, στο ίδιο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι “η κυκλοφορία των εμβολίων επιτρέπεται εφόσον διασφαλιστεί ότι πληρούνται προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, όπως αυτές ορίζονται από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (WHO, FDA, EOΦ). Τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς υπάρχει συνεχής και αυστηρή καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων”.

“Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πραγματοποιείται φέτος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από 24 έως 30 Απριλίου. Τα κράτη μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας ένα κοινό σύνθημα το οποίο είναι “ας προστατευτούμε όλοι μαζί, τα εμβόλια σώζουν ζωές” και έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων ως εξαιρετικής και ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασίας της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Αυτό είναι τόσο ατομικό δικαίωμα και ευθύνη, όσο και συμβολή στη συλλογική ανοσία” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης του ΕΟΔΥ, Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Όσον αφορά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα επεσήμανε πως στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που εμπιστεύονται τα εμβόλια ανέρχεται σε 92%, σύμφωνα με έρευνες, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών είναι 90%. “Οι περιπτώσεις δισταγμού υπάρχουν και στην Ελλάδα, όμως, ακόμα, δεν είναι ευρέως διαδεδομένες” πρόσθεσε.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα