back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γαλλία τιμά την γενοκτονία των Αρμενίων

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή εθνική ημέρα μνήμης αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν. Στο Παρίσι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν εχθές το βράδυ με μία αγρύπνια στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ.

Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001 αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που αποφάσισε να κηρύξει την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης. Την ίδια μέρα το 1915, 600 Αρμένιοι διανοούμενοι δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με εντολή της κυβέρνησης και αυτό αποτέλεσε την αρχή μίας σφαγής που στοίχισε την ζωή σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα.

“Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, μία τελετή θα οργανώνεται στο Παρίσι”, αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι “μία ανάλογη τελετή μπορεί να οργανώνεται σε κάθε περιοχή με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη”.

Προεκλογική δέσμευση

Θεσπίζοντας αυτήν την ημέρα μνήμης, ο Μακρόν τίμησε την υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική του καμπάνια του 2017. Και αυτό ήταν μία κίνηση που οι εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία για χρόνια.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα τιμήσει με την παρουσία του την συγκέντρωση στο Παρίσι, μπροστά στο άγαλμα του πατέρα Κομιτά, Αρμένιου συνθέτη και ιερωμένου που πέθανε εξόριστος στην Γαλλία.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα