back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε διαβούλευση το ν/σ για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Διαβάστε επίσης

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του εκσυγχρονισμού του υπουργείου Εξωτερικών τέθηκε από σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το θεσμικό πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις». Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θεσμού αναγκαίου για τη χάραξη στρατηγικής στον κρίσιμο αυτό τομέα. Ο νέος θεσμός, ο οποίος έχει χαρακτήρα συμβουλευτικού οργάνου του Πρωθυπουργού ως προς τη χάραξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής, συμπληρώνει το ρόλο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο παραμένει το βασικό κυβερνητικό όργανο λήψης τακτικών αποφάσεων και έγκρισης πολιτικών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ανασυγκροτείται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με καταστατικές αρχές την αυτο-οργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μετά από εσωτερική διαβούλευση πολλών μηνών εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο του Οργανισμού του, με πολλές θεσμικές καινοτομίες. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρεται η καθιέρωση για πρώτη φορά στοχοθεσίας και η σύνδεση της με την αξιολόγηση, η ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων του με τις γενικές διατάξεις του ασφαλιστικού και δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, εκτός των εξαιρέσεων που απαιτεί η ειδική αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, η καθιέρωση εισαγωγής στο Διπλωματικό Σώμα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως αυτά που απορρέουν από το Σύμφωνο Συμβίωσης κ.ά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα