back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σρι Λάνκα: Στη δημοσιότητα βίντεο των βομβιστών – Στους 359 οι νεκροί

Διαβάστε επίσης

Σε συναγερμό παραμένει η Σρι Λάνκα, που εξακολουθεί να θρηνεί θύματα από τις κυριακάτικες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι. Δύο βίντεο με τις κινήσεις των βομβιστών αυτοκτονίας λίγο πριν από τις αιματηρές επιθέσεις της Κυριακής που οδήγησαν στον θάνατο 359 ανθρώπους, έδωσαν στη δημοσιότητα μέσα ενημέρωσης στη Σρι Λάνκα.

Εμπνευστής και οργανωτής του πολλαπλού χτυπήματος εμφανίζεται να είναι ο φανατικός ισλαμιστής ιεροκήρυκας Ζαχράν Χασίμ, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο.

Οι αστυνομικές αρχές της χώρας ανέφεραν ότι νωρίτερα πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για να εξουδετερώσουν βόμβα που βρέθηκε σε μηχανάκι σταθμευμένο κοντά στον κινηματογράφο «Savoy» στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικές ύλες.

Πρόεδρος Κοινοβουλίου: Αξιωματούχοι απέκρυψαν προειδοποιήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατήγγειλε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα απέκρυψαν τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Οι συλληφθέντες έφθασαν τους 60. Από τους εννέα βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις αιματηρές επιθέσεις μία ήταν γυναίκα.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, από Μέσο Ενημέρωσης στη Δανία, δυο Δανοί είναι αγνοούμενοι.

Οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τις επιθέσεις, αλλά τώρα πιστεύουν ότι συνεχίζεται η εξύφανση τρομοκρατικών σχεδίων στη χώρα, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στο Κολόμπο.

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό κράτος – 359 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από τις επιθέσεις, φθάνοντας τους 359 νεκρούς, καθώς πολλοί από τους 500 τραυματίες υπέκυψαν.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος αν και οι αρχές κατηγορούν εγχώρια ισλαμιστική οργάνωση.

Συνολικά ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους 60, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο της Βουλής.

«Εκείνοι που (…) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και σε τρεις εκκλησίες, την ώρα της λειτουργίας

Η επιχείρηση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη –εκτός της Συρίας και του Ιράκ– που έχει διαπράξει ποτέ η οργάνωση, από τον Ιούνιο του 2014, όταν ίδρυσε το, διαλυμένο πλέον, «χαλιφάτο» της.
Στην ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές» που διέπραξαν την «ευλογημένη επίθεση” εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως αποκαλεί το Πάσχα.

Τοπικοί τζιχαντιστές

Οι αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και προσπαθούν να καταλάβουν αν έλαβε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury. Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Η φωτογραφία των δημίων

Σε μια φωτογραφία που μεταδόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

Το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το ΙΚ σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014 κατέρρευσε τον Μάρτιο, όμως η οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που έγινε το Σάββατο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα