back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: χάος στους δρόμους, πολιτικό αδιέξοδο και γεωπολιτικές κόντρες

Διαβάστε επίσης

Χάνεται, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το momentum για την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα. Πέρα από το χάος στους δρόμους, ο διχασμός που επικρατεί στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, δεν προμηνύει κάτι θετικό για τις προσπάθειες του Γκουαϊδό.

Η βία που ασκείται από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Μαδούρο, μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις από τις αντιπολιτευόμενες, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν και σημαντικά τμήματα του πληθυσμού που δεν σκοπεύουν να πάρουν θέση, πριν ξεκαθαρίσουν οριστικά τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή, η κρίση στη Βενεζουέλα οδήγησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσία.

Στους τέσσερις οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο δύο έφηβων τραυματιών όπως έγινε γνωστό από πηγές της αντιπολίτευσης.

Ο Γιόσνερ Γκρατερόλ, 16 ετών, τραυματίστηκε την Τρίτη σε διαδήλωση στην πόλη Λα Βικτόρια, στη βόρεια Βενεζουέλα. Ο 14χρονος Γιοΐφρε Ερνάντες χτυπήθηκε από σφαίρα στο περιθώριο της ογκώδους διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας στο Καράκας, την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριιο Κοινωνικών Συγκρούσεων (OVCS).

Την Τετάρτη σκοτώθηκε στο Καράκας μια 27χρονη γυναίκα ενώ την Τρίτη είχε χάσει τη ζωή του και ένας άνδρας στην πόλη Αράγκουα. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση η γυναίκα μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδος) στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Καταδικάζουμε τη δολοφονία της νεαρής Χουρούμπιθ Ραουσέο», η οποία χτυπήθηκε «από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης» έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η οργάνωση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο η άτυχη γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης. Περίπου τριάντα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα φορτηγάκι και το έστειλαν προς την κατεύθυνση της πύλης της βάσης. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε εναντίον στρατιωτικών, που ανταπέδωσαν με πολλαπλά πυρά.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και στη συνοικία Τσακάο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 46 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο από σφαίρα.

Άσυλο στην πρεσβεία της Ισπανίας ζήτησε ο Λοπέζ

Ο Λεοπόλντο Λόπεζ κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μαδρίτη.

Ο Λόπεζ, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά απελευθερώθηκε από μέλη του στρατού που τάχθηκαν στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό. Εξάλλου, την Τρίτη, όταν ο Γκουαϊδό απηύθυνε κάλεσμα σε εξέγερση, ο Λόπεζ ήταν στο πλευρό του.

Η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Λόπεζ, με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι και ένα από τα τρία τους παιδιά βρίσκονται στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας, Χεσούς Σίλβα Φερνάντεζ. Παρότι δεν έχουν ζητήσει άσυλο, η παρουσία τους εκεί φέρνει την Ισπανία σε δύσκολη θέση. Παρότι η Μαδρίτη έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως ενδιάμεσο πρόεδρο της Βενεζουέλας, δεν έχει διακόψει επίσημα τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Αρχικά, την Τρίτη, ο Λόπεζ πήγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας. Στη συνέχεια, ζήτησε και πήρε την άδεια της Μαδρίτης να πάει στην ισπανική κυβέρνηση. Το γεγονός αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Ρομπέρτο Αμπουέρο, μέσω Twitter. «Η Λίλιαν Τιντόρι και ο Λεοπόλντο Λόπεζ μετακινήθηκαν στην πρεσβεία της Ισπανίας. Ηταν μια προσωπική απόφαση, δεδομένου ότι η δική μας πρεσβεία είχε ήδη φιλοξενούμενους», έγραψε.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ. Μάλιστα ο πατέρας του, που επίσης ονομάζεται Λεοπόλντο Λόπεζ, είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Ισπανία έχει υποδεχθεί και άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όπως ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.

Ο Λόπεζ είναι από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο «πόλεμο» από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Τον Φεβρουάριο του 2014 συνελήφθη και την επόμενη χρονιά καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση βίας μεταξύ άλλων. Αρχικά τον έστειλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και το 2017 τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πομπέο: ακύρωσε την περιοδεία στην Ευρώπη

Στην ακύρωση της περιοδείας του στην Ευρώπη προχώρησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου των ΗΠΑ, για να μπορέσει να συντονίσει το έργο της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα.

Ο λόγος για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σήμερα το απόγευμα, στην οποία πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για στρατιωτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως για παράδειγμα να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Τρίτη ο Πομπέο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρενέβη και έπεισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα του. Ο Μπόλτον, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, δεν σχολίασε τι ακριβώς γνωρίζει η Ουάσινγκτον για την επέμβαση της Μόσχας, ξεκαθάρισε όμως ότι για τις ΗΠΑ δεν είναι καλοδεχούμενη.

«Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων», τόνισε.

Λίγο πριν από τις 7 το πρωί ώρα Βενεζουέλας (2 ώρα Ελλάδος), ανήμερα την Πρωτομαγιά, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους πολίτες να ξαναβγούν στους δρόμους εναντίον τού Νικολάς Μαδούρο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκουαϊδό καλεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας, Καράκας, να συγκεντρωθούν σε 15 σημεία από άκρη σε άκρη στην πόλη, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον Μαδούρο και να γίνουν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις.

«Καλημέρα! Σήμερα συνεχίζουμε. Αυτά είναι τα σημεία της συγκέντρωσης σήμερα στο Καράκας. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη από ποτέ, Βενεζουέλα. #VamosConTodo», έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό, που περιμένει μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.

Χάος με χρήση δακρυγόνων και τεθωρακισμένο να πέφτει σε πεζούς

Υπενθυμίζεται πως στις 30 Απριλίου, επικράτησε χάος στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό για εξέγερση εναντίον του Μαδούρο.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είχε καλέσει τον στρατό να βοηθήσει στην ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και βρέθηκε στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, τα ξημερώματα Τρίτης. Εκεί, δημοσιογράφος του Reuters είδε δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων κατά του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών. Στη συνέχεια ακολούθησε χάος.

Ενοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ενα τεθωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών, χωρίς να γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Αγρίεψε ο Μαδούρο και απειλεί τους «πραξικοπηματίες»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα — επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα — ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».
Ανακρίσεις από τρεις εισαγγελείς

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε. Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Ολες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.
Το «σχέδιο διαφυγής» από τη Βενεζουέλα

Όσο για το «σχέδιο διαφυγής» του Μαδούρο που φέρεται να μπλόκαρε η Ρωσία, τόσο ο ίδιος όσο και η Ρωσία διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοιο σχέδιο.

Ο Μαδούρο, λοιπόν, αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια;», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα