back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται για 20η ημέρα στην Κύπρο οι έρευνες για τα θύματα του serial killer – Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του serial killer στην Κύπρο και τον πολιτικό αντίκτυπο, που φαίνεται να έχει.

Την Πέμπτη, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της κυπριακής κοινωνίας έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, με τα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης να κάνουν λόγο και για μερικές ακόμη παραιτήσεις που θα ακολουθήσουν.

Μετά τον υπ. Δικαιοσύνης σειρά έχει ο αρχηγός της Αστυνομίας

Επόμενος στη λίστα φαίνεται να είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, που θα περάσει σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, με τις πληροφορίες να θέλουν ήδη τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να έχει ζητήσει την παραίτησή του.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον παραιτηθέντα Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Χρυσοστόμου αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι προέβη σε πλήρη ενημέρωση του Προέδρου αναφορικά με το ανακριτικό έργο, που γίνεται αυτή τη στιγμή και τις διοικητικές έρευνες για τις δολοφονίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, τις οποίες φέρεται να ομολόγησε ο 35χρονος ο οποίος τελεί υπό κράτηση. Ερωτηθείς αν έχει υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο περιορίστηκε να πει ότι «ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του».

Σημειώνεται ότι μετά την παραίτησή του, ο Ιωνάς Νικολάου προχώρησε σε δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας «παντελώς άδικη» την κριτική στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης από την αστυνομία, ενώ έκανε λόγο και για ανεπαρκή διερεύνηση των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα γεγονότα δε του αφήνουν άλλο περιθώριο, παρά να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι το κάνει για λόγους ευθιξίας και μόνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλώ την κοινή γνώμη να συνεχίζει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα», επαναλαμβάνοντας ότι «οι συνθήκες και οι αρχές μου μού επιβάλλουν την παραίτηση».

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με λύπη έχει αποδεχτεί την παραίτηση Ιωνά Νικολάου γιατί, όπως είπε, στερείται των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών του. Πρόσθεσε ότι ο κ. Νικολάου θα παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Τα πλοκάμια της υπόθεσης του serial killer δε φαίνεται να σταματούν πουθενά, αφού πέρα από την ολοκλήρωση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους γι’ αυτή, την κυπριακή δημοκρατία φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα και το ζήτημα της έκτασης που έχει λάβει η υπόθεση διεθνώς, με πολλά μέσα να θίγουν το ζήτημα της κακομεταχείρισης αλλοδαπών γυναικών στη χώρα.

Έτσι, η κυβέρνηση στην Κύπρο προχωρεί παράλληλα σε σειρά ενεργειών με σκοπό την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Κύπρου, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών.

Για το σκοπό αυτό, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου με Πρέσβεις και πρόξενους τρίτων χωρών, υπήκοοι των οποίων εργάζονται στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας ότι θα εξαγγείλει σειρά μέτρων για περαιτέρω προστασία των αλλοδαπών εργαζομένων.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην πατρίδα τους με έξοδα της κυβέρνησης της Κύπρου, ενώ έχει παρασχεθεί και ψυχολογική βοήθεια εκεί και όπου χρειαζόταν.

Συνεχίζονται για 20η ημέρα οι έρευνες

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται για α 20η μέρα, οι έρευνες για ανεύρεση των πτωμάτων των θυμάτων του «Ορέστη». Χθες, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν με την ανάσυρση του τσιμεντομπλόκ που εντοπίστηκε σε βάθος τριών μέτρων στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, εκεί όπου οι αρχές αναζητούν τις σορούς των Maricar Valdez, Livia Florentina και Elena Natalia.

Το σύστημα σόναρ, το οποίο φτάνει σήμερα στην Κύπρο από την Βρετανία, θα αρχίσει έρευνες από την Κόκκινη Λίμνη οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν 1-2 μέρες. Ακολούθως θα συνδράμει τις προσπάθειες στη λίμνη Μεμί, όπου πιθανόν να χρειαστεί περισσότερες μέρες. Τα στοιχεία που θα καταγράψει το σύστημα αναμένεται να ρίξουν φως σε πολλά σημεία στις δύο λίμνες, στα οποία μέχρι στιγμής η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Στο μεταξύ, οι αξιωματικοί της Scotland Yard που έχουν φτάσει στη Κύπρο για να βοηθήσουν τις αρχές, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν εάν ο «Ορέστης» μίλησε για όλα στους ανακριτές ή αν απλώς θέλησε να χαλαρώσει την ανάκριση ομολογώντας ένα μέρος της εγκληματικής του δράσης.

Ακόμη οι Βρετανοί αξιωματικοί θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του έχοντας υπόψη τη στάση που τήρησε από τη σύλληψή του έως σήμερα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αποκάλυψε τους φόνους και τα σημεία όπου είχε πετάξει τα πτώματα.

Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά στο αφήγημά του, το οποίο θα μελετηθεί βήμα βήμα, ώστε να εντοπιστούν αντιφάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να «πατήσουν» οι Κύπριοι ανακριτές για να τον αναγκάσουν να μιλήσει για πράγματα που ίσως ακόμα δεν έχει αποκαλύψει.

Το μεγάλο ερώτημα για όλους είναι αν όντως η δράση του ξεκίνησε το 2016, με τη δολοφονία της 36χρονης Livia και της 8χρονης κόρης της Elena από τη Ρουμανία, ή υπήρξαν και άλλα θύματα πριν από αυτές. Επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι διέπραξε μόνο τα εγκλήματα που ομολόγησε, παρά το ό,τι ο ίδιος διαβεβαίωσε τους ανακριτές ότι εμπλέκεται μόνο σε αυτές τις επτά περιπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο όταν η Arian Palanas Lozano εντοπίστηκε γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα, ο «Ορέστης» αρνήθηκε ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της. Όμως μετά άλλαξε τα λεγόμενά του και ισχυρίστηκε ότι την στραγγάλισε την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης, και αυτό τον έκανε να νιώθει ωραία.

Η συγκεκριμένη ομολογία αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για σεξουαλικό κίνητρο. Όμως όταν το πτώμα βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη δημιουργεί , σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, άλλη εικόνα.

Η γυναίκα στη βαλίτσα φορούσε ρούχα, δεν ήταν δεμένη και δεν παρουσίαζε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο δράστης χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους με αυτές που είχε χρησιμοποιήσει με την 38χρονη Marry Rose Tiburcio και την 28χρονη Arian Palanas Lozano (είχαν βρεθεί μέσα στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού). Πάντως το κοινό στοιχείο ήταν ότι σε δύο περιπτώσεις νεκρά ήταν και τα παιδιά των γυναικών, τα πτώματα των οποίων ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη ερωτικής σχέσης των θυμάτων με τον 35χρονο, πλην της περίπτωσης της Marry Rose, για την οποία, φίλη της είχε αναφέρει ότι διατηρούσε σχέση με τον καθ’ ομολογία δράστη.

Οι διαφορετικοί τρόποι δράσης του «Ορέστη»

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι έδρασε με τρεις διαφορετικούς τρόπους σε τέσσερα ανευρεθέντα θύματα.

Συγκεκριμένα και -όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και απ’ τους όρκους αστυνομικού στο δικαστήριο- ο 35χρονος «Ορέστης» φέρεται να έδεσε με πλαστικά μαύρα καλώδια τα δυο θύματα που είχε πετάξει στο φρεάτιο του Μιτσερού. Επίσης, οι δυο γυναίκες είχαν εντοπιστεί γυμνές και τυλιγμένες σε σεντόνι. Απ’ αυτές τις δυο σορούς προκύπτουν τα εξής κοινά στοιχεία: Το δέσιμο χειροπόδαρα με τα καλώδια, το σεντόνι και τα ρούχα που δεν φορούσαν.

Σε ό,τι αφορά στη γυναίκα από το Νεπάλ, η σορός της οποίας εντοπίστηκε σε λάκκο στο πεδίο βολής Κάμπος του Μύλου στην Ορούντα, αυτή εντοπίστηκε γυμνή, χωρίς, όμως, καλώδια στα άκρα. Τελευταίο θύμα που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε είναι αυτό που ήταν σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη στο πεδίο βολής στο Μιτσερό. Σύμφωνα με ασφαλείς αστυνομικές πηγές, το θύμα έφερε ρούχα.

Αμετανόητος ο δράστης

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο που εξέτασε τον «Ορέστη», παραμένει απαθής, με κανένα ίχνος µεταµέλειας. Κατά την εξέταση, δεν βούρκωσε και δεν έχει καν ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα.

Από την πλευρά ο αστυνομικός που εξέτασε τον κατά συρροή δολοφόνο περιέγραψε ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις».

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Κύπρου, αναφορικά με την ομολογία του για τους επτά φόνους είπε στoυς ανακριτές ότι «βαρέθηκα, θέλω να πάω φυλακή». Παράλληλα ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι ο «Ορέστης» ζήτησε από τους ανακριτές, να μην θυματοποιηθούν τα παιδιά του, ηλικίας έξι και επτά ετών, που είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Ευημερίας, μετά τη σύλληψη του.

«Δεν ξέρω καλά την Ελλάδα για να θάψω εκεί γυναίκες»

«Δεν έχω πειράξει καμία γυναίκα στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καλά τα μέρη εκεί, οπότε δεν είχα πού να θάψω κάποια γυναίκα», φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha Κύπρου, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει δράσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι αστυνομικοί ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα