back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih βρίσκεται ήδη δυτικά της Πάφου για γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις μήνες, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την NAFTEX την οποία εξέδωσε η Άγκυρα.

Το «Fatih» συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης. Η τοποθεσία την οποία έχει δεσμεύσει η Άγκυρα, βρίσκεται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και κάνουμε τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρεί πως οι έρευνες που διενεργεί η Λευκωσία στην ΑΟΖ της είναι παράνομες.

Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό τόνισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως προκύπτει από δήλωση του ινδονήσιου προεδρεύοντος, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ, η αναφορά αυτή αποτελεί και την απάντηση του ΣΑ στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει νέο ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας. Έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», υπογράμμισε.

ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης: « Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αλλά οι Ε Δ είναι εγγύηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

«Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις, να γνωρίζουν όλοι, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», είπε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης στην ομιλία του, για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα