back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Άγκυρα απορρίπτει την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία απέρριψε τη Δευτέρα την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον, ως «μη ρεαλιστική», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι «η Άγκυρα δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια, είναι απαράδεκτες».

Ταγιάνι: Καλώ την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επιχειρήσεις

«Καλώ τις τουρκικές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Νωρίτερα, και η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε τη στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι τις ενέργειες της Τουρκίας έχουν καταδικάσει επίσης η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

«Παρακολουθούμε τον γεωτρύπανο “Πορθητής” σε συνεργασία με άλλα κράτη», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας ότι το Σάββατο συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο μύθος που καλλιεργούν παράγοντες στην Ελλάδα και την Κύπρο, πως δήθεν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι “τριμερείς συμμαχίες” στην περιοχή, θα βάλουν φρένο στην τούρκικη επιθετικότητα», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Newsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα