back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε Βουλγαρία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στην Βουλγαρία και την Δημοκρατία της Βόρειας Mακεδονίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

To Βατικανό επιδιώκει εδώ και καιρό την ενίσχυσης της ενότητας ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

Η χθεσινή άφιξη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Βουλγαρία σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Πάπα στη χώρα έπειτα από 17 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί Ποντίφικας την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, λίγους μόνο μήνες έπειτα από την επίλυση της διαμάχης της χώρας με την Ελλάδα και μία μόλις ημέρα μετά την διεξαγωγή του Β’ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Στο επίκεντρο αυτού του ταξιδιού βρίσκεται η επιθυμία του Βατικανού να αμβλύνει το 1.000 ετών σχίσμα της Χριστιανοσύνης.

Συνάντηση αλλά όχι κοινές λειτουργίες και προσευχές

Ο Πάπας είχε συνάντηση με τον ορθόδοξο Πατριάρχη Νεόφυτο και επισκέφθηκε ορθόδοξο καθεδρικό ναό στην Σόφια. Οι ορθόδοξοι πνευματικοί ηγέτες, ωστόσο, δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε κοινές λειτουργίες και προσευχές μαζί του.

Σε δήλωση που κοινοποίησαν τον προηγούμενο μήνα, τεκμηρίωσαν τη στάση τους, λέγοντας ότι η πρόσκληση για την επίσκεψη του Πάπα έγινε από την κυβέρνηση και όχι από την εκκλησία.

Ο Πάπας δεν αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Στέφανο στη Βόρεια Μακεδονία. Εκτιμάται ότι αυτή η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί για να μην προκληθεί αναστάτωση στις σχέσεις με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της ή την αυτοκεφαλία της το 1967, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 58.000 καθολικοί στην Βουλγαρία και 15.000 στη Βόρεια Μακεδονία.

Η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση

Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο στη Σόφια χθες, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογεννητικότητας και στα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης στη Βουλγαρία.

Ο νέος χειμώνας της Ευρώπης

“Η Βουλγαρία, όπως και τόσα άλλα κράτη της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που ο μόνος χαρακτηρισμός που του ταιριάζει είναι ένας νέος χειμώνας: ο δημογραφικός χειμώνας που έπεσε πέπλο παγετού σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, οδηγώντας σε ένα αίσθημα μειωμένης πίστης στο μέλλον”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πάπας κάλεσε τις αρχές της Βουλγαρίας να “καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν τους νέους να επενδύσουν την νεανική τους ενέργεια στη χώρα και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν το μέλλον τους, ως μεμονωμένα άτομα αλλά και ως οικογένειες, γνωρίζοντας ότι είναι δυνατόν στην πατρίδα τους να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή”.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην κλείσουν τα μάτια, τις καρδιές και τα χέρια τους έναντι των μεταναστών.

Η Βουλγαρία είναι το φτωχότερο κράτος-μέλος της ΕΕ και μετά την πτώση του κομμουνισμού έχουν εγκαταλείψει την χώρα περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε αναζήτηση νέων ευκαιριών και καλύτερων συνθηκών ζωής.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα