back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Αποστολάκης: «Παράνομη η απόφαση της Τουρκία για γεώτρηση στην ΑΟΖ»

Διαβάστε επίσης

«Είναι παράνομη η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Ο «δύσκολος» γείτονας

Στη συνέχεια ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα Ειρήνης και σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης. Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία».

«Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Ο Στρατηγικός στόχος

Ακολούθως, ο Β. Αποστολάκης αναφέρθηκε στο Στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, τονίζοντας ότι: «ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εστιάζεται σε μια σειρά παραμέτρων, όπως:

⦁ Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

⦁ Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα βασικά θέματα.

⦁ Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.

⦁ Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.

⦁ Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα την δραστηριοποίηση της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα