back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ορμπάν δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε χθες ότι δεν θα υποστηρίξει τον Μάνφρεντ Βέμπερ στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έπειτα από συνάντηση που είχε ο Ορμπάν με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είναι επικεφαλής τους ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FΡÖ), ρωτήθηκε για τα πρόσφατα επικριτικά σχόλια του Βέμπερ για το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, η συμμετοχή του οποίου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει ανασταλεί, εξαιτίας της αντιευρωπαϊκής του καμπάνιας.

“Ο Βέμπερ θα ήταν καλός για εμάς ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν, αλλά “όχι μόνο δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τις ψήφους των Ούγγρων, αλλά ότι δεν τις χρειάζεται ούτε για να εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής” και συμπλήρωσε: “Αυτή είναι μεγάλη προσβολή για την Ουγγαρία και τους ούγγρους ψηφοφόρους”.

Το ΕΛΚ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βέμπερ, αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, εάν παραμείνει μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα μπορέσει να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, επικεφαλής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει το κόμμα του Ορμπάν να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ. “Με την συμπεριφορά του τις τελευταίες ημέρες και τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι σκοπεύει να φύγει”, διευκρίνισε.

Η συνάντηση του Ορμπάν με τον Στράχε ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την δήλωση του αυστριακού αντικαγκελάριου, με την οποία χαρακτήρισε “πληθυσμιακή αντικατάσταση” την μετανάστευση των έγχρωμων.

Και οι δύο ηγέτες άδραξαν την ευκαιρία για να επαινέσουν τα ακροδεξιά κόμματα ανά την Ευρώπη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα