24.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

24.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα έρχονται μειώσεις

spot_img

Διαβάστε επίσης

Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ για μια σειρά από τυποποιημένα τρόφιμα η κυβέρνηση –δια στόματος του πρωθυπουργού– ανακοίνωσε την μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα.

Εφόσον περάσει στην αγορά, θα επηρεάσει τις τιμές μιας σειράς βασικών αγαθών στο καλάθι της νοικοκυράς. Σήμερα με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται τα παρακάτω προϊόντα: Καφές, Κακάο, Τσάι, Χαμομήλι , Ζάχαρη, Αλάτι, Ξύδι, Μπαχαρικά, Αλλαντικά, Μαρμελάδες, Σοκολάτες, Γκοφρέτες, Μπισκότα, Παγωτά, Κρουασάν, Παξιμάδια, Κονσέρβες, Σνακ, Δημητριακά, Ηλιέλαια, Σογιέλαια, Καλαμποκέλαια, Φυτικές λιπαρές ουσίες.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία επίσης θα εφαρμοστεί άμεσα, θα σημάνει μείωση των επιβαρύνσεων από το 24% στο 13% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ , κυλικεία – καντίνες κ.ά. ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Ιούνιο και μετά μείωση επιβαρύνσεων εξαιτίας της μετάταξης από το 13% στο 6%.

Τι σημαίνει η μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια

Σε ό,τι αφορά στην μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο πέρα από την σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ενισχύσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Κυρίως όμως η μεγάλη ωφελημένη είναι η ίδια η ΔΕΗ καθώς το μέτρο θα επιφέρει μείωση κατά 53% στις ανταγωνιστικές (κατανάλωση ρεύματος) και ρυθμιστικές χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος (Τέλη μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ κλπ).

Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικά το λογαριασμό ρεύματος και θα βελτιώσει αντίστοιχα τη ρευστότητα της ΔΕΗ αφού οι καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν πιο εύκολα το λογαριασμό τους.

Η ΔΕΗ θα έχει επιπλέον βελτίωση ρευστότητας αφού θα περιορίσει κατά 7% την καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο για λογαριασμούς που δεν εισπράττει, ενώ θα βελτιωθεί και η εισπραξιμοτητά της.

Οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος και φυσικού αερίου θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα στους πελάτες τους αξιοποιώντας τα περιθώρια της μείωσης του ΦΠΑ.

Το μέτρο θα μπορούσε να έχει και διαρθρωτικό χαρακτήρα στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν μετακυλήσει το σύνολο μείωσης του ΦΠΑ στην κατανάλωση και καταφέρει έτσι να πετύχει έμμεσα τις αυξήσεις τιμολογίων που ζητάει εδώ και καιρό από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη χωρίς ανταπόκριση.

Ειδικά εάν ο ΦΠΑ, ο οποίος θα μειωθεί και που υπολογίζεται στο σύνολο των χρεώσεων ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ,ΕΤΜΕΑΡ και Λοιπών χρεώσεων μπορεί να επιτρέψει κατά την μείωσή του έστω οριακές αυξήσεις μόνο στην χρέωση ΔΕΗ, αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη για την εταιρία χωρίς να αφαιρέσει το μεγάλο μέρος της ωφέλειας για τον καταναλωτή.

Σε μια ακραία περίπτωση η μείωση του ΦΠΑ θα αποτελέσει μία ισχυρή ένεση ρευστότητας αφού μεταφράζεται σε έμμεση αύξηση τιμολογίων κατά 53%.
Πηγές προσκείμενες στην ΔΕΗ σημειώνουν ότι η Επιχείρηση δεν πρόκειται να κινηθεί σε κατεύθυνση ούτε κατ ελάχιστο, που θα μειώσει για τους καταναλωτές την ωφέλεια από την μείωση του ΦΠΑ.

Παράλληλα θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά αφού οι ιδιώτες πάροχοι μετακυλίοντας το σύνολο της μείωσης ΦΠΑ ή μέρος αυτού στην κατανάλωση θα μπορούν να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη ΔΕΗ.

Το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναμένεται να συμπληρωθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις των αρμοδίων υπουργών ανά τομέα που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στη Βουλή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει έτοιμη μια παρέμβαση με έξι άξονες για τον τομέα της ενέργειας.

Νέες ελαφρύνσεις για μετά τις εκλογές

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το 2020 αναμένεται μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%,.

Πρόκειται για όλη τη γκάμα των προϊόντων διατροφής τυποποιημένων και φρέσκων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα