back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» στην ΑΟΖ της Κύπρου – Σοβαρή Κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής», βρίσκεται ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ετοιμάζεται, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Την απόφαση της Τουρκίας, έχουν καταγγείλει, η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ. Ήδη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) ως «πολύ προκλητικό βήμα», που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου». Και πριν από λίγο, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, χαρακτήρισε παράνομη της απόφαση της Τουρκίας, για γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, επισκέπτεται την Κύπρο, αύριο Τετάρτη, ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης.

Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Λευκωσία, αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς περιέχει και ένα μήνυμα, ότι οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν από κοινού, την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η εκτίμηση, που έχει το ΥΠΕΘΑ, είναι ότι η Τουρκία, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ , είτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ήδη ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, ο πλους του γεωτρύπανου «Πορθητής» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας (Νότια της Πάφου), γίνεται , γιατί η Τουρκία, δεν θέλει να εδραιωθεί η άποψη διεθνώς, πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί, τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι, η Κυπριακή Κυβέρνηση, δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει καμία διεθνή συμφωνία (όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ), πριν λυθεί το Κυπριακό.

Επομένως, το μείζον αυτή τη στιγμή, είναι αποτραπεί η γεώτρηση και απομακρυνθεί το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ο «Πορθητής», από την κυπριακή ΑΟΖ, πριν δημιουργήσει, νέα πολιτικο-διπλωματικά δεδομένα.

Ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, όπου θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του, ότι η Ελλάδα, θα υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στην κυπριακή ΑΟΖ, με κάθε μέσο.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα