back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Ε.Ε.: Επί τάπητος το μέλλον της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

 

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε – και αντιμετωπίζει – η Ευρώπη, οι ηγέτες της δεν κατάφεραν να μείνουν ενωμένοι. Μόνο μπροστά στο δράμα του Brexit, οι 27 κατάφεραν όντως να συσπειρωθούν. Εν όψει του βρετανικού διαζυγίου – όταν και εφόσον πραγματωθεί – οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσδοκούν να ανανεώσουν τους όρκους τους, συνοψίζοντας τους σε «10 δεσμεύσεις».

Στις δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνεται η υπόσχεση της υπεράσπισης της ενωμένης Ευρώπης «από την Ανατολή εως τη Δύση, από τον Βορρά εως τον Νότο» καθώς και την υπόσχεση ότι τα κράτη-μέλη θα είναι πάντα «αλληλέγγυα μεταξύ τους σε περίπτωση ανάγκης».

Από τον ρόλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, στη σύνοδο συζητήθηκαν θέματα όπως η νέα σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και τη νέα υπαναχώρηση της Τεχεράνης έως την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Ουσιαστικές αποφάσεις ωστόσο δεν έλαβαν οι ηγέτες.

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Σιμπίου σηματοδοτεί και την έναρξη της κούρσας για τις προεδρίες, με πρώτη την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ευρωεκλογές. Αυτή ωστόσο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η θητεία του οποίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Αθ. Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα