back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη στο πλευρό της Κύπρου για το θέμα της ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Μέτρα έναντι της Τουρκίας σκέφτεται να πάρει η ΕΕ, είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Μαΐου, είτε σε αυτό της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό υποστηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας δεν υπήρξε συζήτηση για αντίμετρα, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζει «κόκκινο». «Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Οπως είπαν, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρεία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί”. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά “το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ελληνική διπλωματική πηγή.

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι κατά την παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ «τόνισε πολύ τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει άρα τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αξιοπιστία της ΕΕ και να τηρήσει τα συμπέρασμα που έβγαλε».

«Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής νέες πήγες θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορεί η ΕΕ να την προστατέψει δεν μπορεί να έχει σημαντικό και αξιόπιστο ρολό στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που απηύθυνε κάλεσμα-προειδοποίηση στην Αγκυρα, όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

«Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσοι και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς ανταπόκριση από την Τουρκία», αναφέρουν οι ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μήνυμα προς την Τουρκία προκείμενου να τερματίσει άμεσα την προσπάθεια της για γεώτρηση».
Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ

Σαφής ήταν και η στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί ξεκινώντας γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε αυτό το ζήτημα είμαι Κύπριος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τουσκ σε Τουρκία για την ΑΟΖ: Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτημα που έχει προκαλέσει την οργή και των ΗΠΑ.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα