back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μόλις 1 στα 5 ευρώ των συναλλαγών περνούν μέσω Τραπεζών – Νέα κίνητρα σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Σε νέα κίνητρα προς τους φορολογουμένους ώστε να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους προσανατολίζεται  το υπουργείο Οικονομικών καθώς, λόγω και της συνεχούς υπερφορολόγησης, καταγράφεται τελευταία κάμψη στις συναλλαγές με πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking, δηλαδή μέσω των “καναλιών” του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που συνέλεξε από τις συστημικές τράπεζες μόλις το 20% των συναλλαγών στη χώρα μας γίνεται με πλαστικό χρήμα η με e-banking όταν σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης ξεπερνά και το 70%.

Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ,στα τέλη του 2018 καταγράφεται αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ των συναλλαγών με ρευστό καθώς αυτές αυξήθηκαν σε επίπεδο -ρεκόρ των 33,5 δισ. ευρώ (κυκλοφορούντα στην ελληνική αγορά κέρματα και χαρτονομίσματα), γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις περιορίζοντας έτσι σημαντικά τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ κατά ΕΦΚ.

Μάλιστα όπως εκτιμάται λόγω της αποφυγής έκδοσης αποδείξεων η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ εμφανίζεται μειωμένη κάθε χρόνο κατά 9 δισ. ευρώ στη χώρα μας,δηλαδή χάνονται δημόσια έσοδα που αντιστοιχούν όσο τρεις φορές τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Τι κίνητρα σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος

Προκειμένου να αυξηθεί σε ευρωπαϊκά επίπεδα η χρήση του πλαστικού χρήματος και να περιοριστεί σημαντικά η παραοικονομία το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής νέα κίνητρα, εκτός της κληρωτίδας με την παροχή κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

*Έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που θα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και μάλιστα από κλάδους (εστίαση κλπ) οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα

*Πρόγραμμα επιβράβευσης, με μπόνους έκπτωσης σε πελάτες καρτών για αγορές προιόντων και υπηρεσιών.

*Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να παραμένει το σχέδιο για αύξηση των υποχρεωτικών ποσοστών χρήσης συναλλαγών με πλαστικό χρήμα επί του ετήσιου εισοδήματος που ισχύουν σήμερα για το “κτίσιμο’ του αφορολογήτου για μισθωτούς,συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σήμερα απαιτείται το 10% του ετήσιου εισοδήματος μέχρι 10.000 ευρώ να γίνεται με πλαστικό χρήμα το 15% για ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ-30.000 ευρώ και 20% από 30.001 ευρώ και άνω.

Newsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα