back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέες συνομιλίες για το Brexit σήμερα στη Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να «ξεκολλήσει» τις συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα για μία συμφωνία στο Brexit.

Σήμερα, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα νέες συνομιλίες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κομμάτων με την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος. Ήδη έχει σημειωθεί κάποια τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στα ζητήματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το θέμα της τελωνειακής ένωσης είναι πιο περίπλοκο. Οι Τόρις λένε όχι σε πλήρη και μόνιμη συμμετοχή σε τελωνειακή ένωση, αλλά θα μπορούσαν να αποδεχθούν έναν προσωρινό διακανονισμό.
Είναι αμφίβολο πάντως εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι 27 έχουν επανειλημμένα αποκλείσει την αναδιαπραγμάτευση.

Το Λονδίνο θα επιχειρήσει τουλάχιστον να διερευνήσει εάν μπορεί να ξαναγραφτεί η πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές εμπορικές και ευρύτερες σχέσεις των δύο πλευρών- κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρα πιο ανοιχτοί. Εκεί θα μπορούσαν οι Τόρις να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις των Εργατικών για τελωνειακή ένωση- χωρίς πάντως να τις αποδεχθούν πλήρως. Ωστόσο αξιωματούχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει πως οι βουλευτές του κόμματος δεν θα στηρίξουν νέα συμφωνία με την Ε.Ε. χωρίς δεύτερο δημοψήφισμα.

Το μεγάλο αγκάθι είναι οι πιέσεις που δέχεται η Τερέζα Μέι στο εσωτερικό του κόμματός της. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times οι υπουργοί Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ και Γκρεγκ Κλαρκ, ετοιμάζονται να ζητήσουν από τη Μέι να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με τους Εργατικόυς και να προχωρήσει σε νέες ψηφοφορίες επί εναλλακτικών προτάσεων στη Βουλή.

Οι ευρωεκλογές θα είναι «δύσκολες» για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Ντέμιαν Χιντς ερωτηθείς σχετικά με τους Τόρις που λένε ότι θα μεταφέρουν την πίστη τους στο νεοιδρυθέν Κόμμα του Brexit.

«Δεν νομίζω ότι κανένας αμφιβάλλει ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές για εμάς…για κάποιους ανθρώπους αυτή είναι η απόλυτη ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας», είπε μιλώντας σε εκπομπή του BBC, περιγράφοντας τις ευρωεκλογές ως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit για κάποιους.

Ο Χιντς προειδοποίησε τους συντηρητικούς βουλευτές και υπουργούς να μην ασκούν πιέσεις για πρώιμη αποχώρηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καθώς η απομάκρυνσή της από την εξουσία δεν θα αλλάξει την αριθμητική στο κοινοβούλιο ως προς την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε..

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται η Μέι από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Σωφρονιστικό Σύστημα Ρόμπερτ Μπάκλαντ επισήμανε ότι η πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της, καθώςέχει ήδη ανακοινώσει ότι θα φύγει μετά την πρώτη φάση του Brexit.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι θα φύγει μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Brexit», δήλωσε ο Μπάκλαντ στο Sky News, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει μετά την επικύρωση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που συνήφθη με την Ε.Ε. τον Νοέμβριο για την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Αν αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, τότε έχουμε ήδη καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πει περισσότερα γι’αυτό. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί εντός των ερχόμενων λίγων μηνών.

Μεγάλο προβάδισμα για το νεοσυσταθέν κόμμα Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ δίνει δημοσκόπηση στη Βρετανία, με το Συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καταποντίζεται στην τέταρτη θέση.

Στη δημοσκόπηση του Opinium για την εφημερίδα Observer, που καταγράφει την πρόθεση ψήφου εν όψει των ευρωεκλογών, το  κόμμα του Φάρατζ συγκεντρώνει ποσοστό 34%, οι Εργατικοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21%, ενώ οι Συντηρητικοί καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση με 11%.

Οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να ανατραπεί το Brexit, εξασφαλίζουν ποσοστό 12%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα