Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την κίνηση της κρουαζιέρας φέτος, καθώς τις πρώτες εκτιμήσεις για οριακή άνοδο της τάξης του 2 με 3%, αντικατέστησαν οι προβλέψεις για άνοδο πάνω από 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και για περισσότερες από 5 εκατ. αφίξεις επιβατών.
Στο νέο αισιόδοξο σενάριο συγκλίνουν οι υπολογισμοί όλων των εμπλεκομένων με την κρουαζιέρα φορέων, που «βλέπουν» εφικτό το να ξεπεραστεί το ρεκόρ των 5.196.000 επιβατών, που σημειώθηκε το 2016, παρ’ ότι αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και η γειτονική Τουρκία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) πέρσι καταγράφηκαν 3.410 προσεγγίσεις ελληνικών λιμανιών με 4.788.000 αφίξεις επιβατών, ενώ το 2017 καταγράφηκαν 3.414 και 4.625.000 αφίξεις.
Για φέτος αναμένονται 3.664 προσεγγίσεις και πάνω από 5.000.000 αφίξεις, όταν το 2016 είχαμε περισσότερες προσεγγίσεις (4.285) και 5.196.000 αφίξεις, καθώς δρομολογούνται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια.
Στην κορυφή ο Πειραιάς
Τη… «μερίδα του λέοντος» φυσικά κερδίζει το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένονται 643 προσεγγίσεις με 1.100.000 εκατ. αφίξεις, ενώ πέρσι έγιναν 524 προσεγγίσεις με 961.000 αφίξεις και πρόπερσι 576 προσεγγίσεις με 1.050.000 αφίξεις.
Την αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση αναμένεται να καταγράψει η Σαντορίνη, με 800.000 αφίξεις και ακολουθούν η Κέρκυρα (735.000 αφίξεις), η Μύκονος (700.000 αφίξεις) και το Κατάκολο (421.000 αφίξεις).
Στις επιμέρους αναλύσεις των στοιχείων τα νησιά του Ιονίου αποτελούν την πρώτη ή την τελευταία προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων που κινούνται στην Αδριατική, ενώ στον αντίποδα τα λιμάνια των Δωδεκανήσων -κυρίως η Ρόδος- καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια, κρατώντας όμως μία σταθερή πορεία.
Παράλληλα, η Κρήτη βελτιώνει την εικόνα της με τα μεγάλα πλοία να προτιμούν Ηράκλειο και τα μικρότερα Χανιά, Ρέθυμνο ή Άγιο Νικόλαο.
Όσον αφορά τον Πειραιά χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσει τον τουρκικό ανταγωνισμό, όπου εφαρμόζεται επιδοματική πολιτική για εταιρείες κρουαζιέρας που θα προτιμήσουν τουρκικά λιμάνια, ανάλογα με τους επιβάτες που θα επισκεφθούν την γείτονα.
Ακόμη το Λαύριο παραμένει ανεκμετάλλευτο με μηδενική κίνηση την τελευταία 2ετία, αν και πιο κοντά στα νησιά του Αιγαίου και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ η Σαντορίνη αν και καταγράφει αυξημένες προσεγγίσεις ταλαιπωρείται από προβλήματα υποδομών που χρειάζονται άμεση παρέμβαση.
Το θέμα κρουαζιέρας θα απασχολήσει το φετινό «Posidonia Sea Tourism Forum», που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες και θα εξετάσει την εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί σε προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίου κύρους.
Για τα θέματα θα συζητήσουν πάνω από 50 ειδικοί του κλάδου της κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, που θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κρουαζιέρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι συνεργασίες πλοίων – λιμανιών και προορισμών υπέρ του αειφόρου τουρισμού, η δυνατότητα της περιοχής να προσφέρει προϊόντα κρουαζιέρας όλο τον χρόνο και ο αντίκτυπος από την εντυπωσιακή αύξηση μεγέθους των κρουαζιερόπλοιων.
Νεκτάριος Ανδριόπουλος