back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ηχηρό πρώτο μήνυμα από τους Ευρωπαίους εταίρους για τις παροχές της Κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Το «καμπανάκι» στο χθεσινό Eurogroup χτύπησε τελικά αρκετά πιο δυνατά απ’ όσο αναμενόταν.

Οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης αναφορικά με την πιθανή αποτυχία της Ελλάδος να πιάσει τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων το 2019 και το 2020 ουσιαστικά αντανακλά τις απόψεις αρκετών εκ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και τα συμπεράσματα της έκθεσης των θεσμών όπως αυτά αναμένονται να διατυπωθούν στις 5 Ιουνίου.

Ο αντίκτυπος ως προς την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι διπλός

Αφενός μεν η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί εκ νέου την δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ανακοίνωσε και ψήφισε πρόσφατα το κοινοβούλιο με τους εταίρους της, αφετέρου θα πρέπει να τους πείσει ότι παραμένει προσκολλημένη στα συμφωνηθέντα για την μεταμνημονιακή περίοδο προκειμένου να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Ένα χρόνο πριν, οι πιστωτές της χώρας θα μπορούσαν να συζητήσουν ακόμα και «μεταπρογραμματική» πρόβλεψη πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά στην μεταμνημονιακή εποχή, που καταγράφουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους για τις επιλογές της ελληνικής Κυβέρνησης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζουμε ότι, για την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασική προϋπόθεση είναι η σχετική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών του ΕSM, η οποία περνά και μέσα από το «πράσινο» φως εθνικών κοινοβουλίων κρατών μελών της ευρωζώνης.
Το ζήτημα μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις πολιτικές, που επιλέγει να ακολουθήσει σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αυτό επεσήμανε μάλιστα την προηγούμενη Τρίτη Ευρωπαίος αξιωματούχος, καλούμενος να σχολιάσει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τους στόχους δημοσιονομικό πλεονασμάτων το 2020. Οι δηλώσεις του αντιμετωπίστηκαν μάλιστα ειρωνικά από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.
Λίγες ημέρες πριν την άφιξη της πρόσφατης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ελληνική πλευρά και ευρωπαϊκοί θεσμοί φέρεται να είχαν, προφορικά, καταλήξει στην αξιοποίηση ενός περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, καθώς και στην προώθηση των «120 δόσεων».
Τελικώς, οι θεσμοί έμαθαν τις αποφάσεις από τηλεοράσεως. Φέρεται ωστόσο να είχαν προαποφασίσει η όποια αντίδρασή τους να διατυπωθεί στην Έκθεσή τους, μετά τις ευρωεκλογές.
Πριν από αυτές, η Ελλάδα ενδείκνυται να διατηρήσει το χαρακτηρισμό του success story. Tον οποίο άλλωστε επανέλαβε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς πριν το χθεσινό eurogroup.
Γιάννης Παπαγεωργίου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα