back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δουλεύοντας το φόβο με φωτογραφίες και ζωγραφικές παρεμβάσεις

Διαβάστε επίσης

«Eyes of Light» Καλλιτεχνικές δράσεις με εργαλείο τη φωτογραφία, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων βιωματικής-θεραπευτικής φωτογραφίας, που υλοποιούνται τους τελευταίους 4 μήνες στους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών «Άλμα Ζωής» και «ΚΕΦΙ» παρουσιάζονται στην έκθεση «Eyes of Light: Εστιάζοντας στη ζωή». Η έκθεση  πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 24 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο, στους Παλαιούς Φούρνους της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων.

Eyes of light

«Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας»

Παράλληλα παρουσιάζεται η δράση «Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας», που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατάρριψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με τη νόσο. Η δράση έφερε κοντά ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και καταξιωμένους φωτογράφους και οδήγησε σε μια σειρά πορτρέτων, που αντανακλούν δύναμη και μεταφέρουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Eyes of light

Το πρόγραμμα

«Το πρόγραμμα Eyes of Light ξεκίνησε τέλη του 2018 και χρηματοδοτείται από το START – Create Cultural Change, ένα φορέα που υποστηρίζει δράσεις πολιτισμού με κοινωφελή σκοπό» λέει στον Αθήνα 9.84 η Δήμητρα Ερμείδου εικαστικός φωτογράφος και υπεύθυνη του Eyes of Light. «Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια αυτοέκφρασης μέσω της φωτογραφίας και πρωτότυπων συμμετοχικών δράσεων, που βοηθούν συνανθρώπους μας με καρκίνο να δούνε τις προκλήσεις τους με πιο θετική ματιά. Στόχος μας είναι η βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων. Στόχος μας, επίσης, είναι να καταπολεμήσουμε το στίγμα. Οι καρκινοπαθείς είναι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι απλώς τους έτυχε μια ασθένεια, η οποία, μάλιστα, δεν είναι επάρατη, όπως συνηθίζεται να λέγεται».

Eyes of light

«Φωτογραφίζω το φόβο-τον ξορκίζω με χρώμα»

«Έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» επισημαίνει κα Ερμείδου. «Η ενασχόληση με τη φωτογραφία έχει βοηθήσει πάρα πολύ τους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και αυτό είναι πολύ συγκινητικό για μένα γιατί είμαι και εγώ μια από αυτούς. Έτσι προέκυψε και η ιδέα για το πρόγραμμα. Έχουμε ζήσει πολύ ωραίες και συγκινητικές στιγμές, Έχω ακούσει από τους συμμετέχοντες ότι κατάφεραν να εκφράσουν συναισθήματα που δεν μπορούσαν με λόγια, ότι τους ανοίχτηκαν δρόμοι, ότι ανέπτυξαν δεξιότητες και πολλά άλλα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να επεκταθεί. Υπάρχει ενδιαφέρον και από survivors και από φορείς και φωτογράφους.

Εργαστήρια Βιωματικής-Θεραπευτικής Φωτογραφίας

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε ενήλικες που έχουν έρθει αντιμέτωποι είτε στο παρελθόν είτε ακόμη και σήμερα με οποιοδήποτε είδος καρκίνου. Ξεχωριστές ομάδες προβλέπονται ειδικά για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού, για άτομα στα δύο πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, καθώς και για οικείους ασθενών.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Κυρ-Παρ 10.00-21.00

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Eyes of light

Συμμετέχοντες φωτογράφοι

Λουκάς Βασιλικός, Θάλεια Γαλανοπούλου, Χάρης Κακαρούχας, Αθηνά Καζολέα, Δημήτρης Κοιλαλούς, Μάρω Κουρή, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Γιώργος Μουτάφης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Άγγελος Μπαράι, Ορέστης Σεφέρογλου, Όλγα Τζίμου, Παύλος Φυσάκης, Παντελής Ζερβός.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα