back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eυρωεκλογές στη Βρετανία, ενόψει πιθανής παραίτησης Μέι

Διαβάστε επίσης

H επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι, εχτές το βράδυ.

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της. «Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά, παραιτούμαι από την κυβέρνηση» δήλωσε καλώντας την πρωθυπουργό να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας.

Ως επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, η Λίντσομ επρόκειτο να δώσει σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Αυτό το έργο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Λίντσομ ήθελε να το αποφύγει.
“Όλοι περιμένουμε την παραίτησή της. Ελπίζουμε απλώς να το κάνει προτού το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του (για διακοπές)», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής Γκράχαμ στην εφημερίδα «The Guardian». Μετά τη διακοπή αυτή, το κοινοβούλιο θα αρχίσει ξανά τις εργασίες του στις 4 Ιουνίου.

Η Μέι έπαιξε – και όπως φαίνεται έχασε – το τελευταίο της χαρτί την Τρίτη, όταν σε ομιλία της προσπάθησε να υπερασπιστεί αυτό που ονόμασε «τολμηρή» προσφορά προς τους Βρετανούς βουλευτές, στην οποία περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα ιρλανδικά σύνορα και τον ρόλο του κοινοβουλίου στις μελλοντικές συνομιλίες για το Brexit.

Πολύ πριν ωστόσο αρχίσει να παρουσιάζει τη «νέα συμφωνία για το Brexit» – που εν πολλοίς αντιμετωπίστηκε ως αναδιατύπωση των προηγούμενων δεσμεύσεων – ήταν ξεκάθαρο ότι είχε αποτύχει να κερδίσει τους Εργατικούς, έστω και αν έδωσε την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο ζητούσε το Εργατικό Κόμμα κατά τις διακομματικές συνομιλίες.

Με τις κάλπες στην Βρετανία και στην Ολλανδία αρχίζει σήμερα η τετραήμερη εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως και την Κυριακή καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρετανοί – παρά τις διεργασίες για το Brexit – και οι Ολλανδοί είναι οι πρώτοι που προσέρχονται σήμερα στις ευρωκάλπες, ενώ τη σκυτάλη θα λάβουν αύριο οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι.Αύριο, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Βρετανία, πρόκειται να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι, αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αντισταθεί χθες στις αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι θα αφοσιωθεί όλη τη σημερινή μέρα στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σύμμαχοί της ωστόσο υποστηρίζουν στους «Times» ότι η Μέι θα ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο, μετά τη συνάντηση με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε χωρίς καμία επιλογή πια, αφότου και οι υπουργοί της εντάχθηκαν στην επανάσταση των Τόρις, έπειτα από την απόφασή της να δώσει εν τέλει την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει με το μέρος της τους Εργατικούς και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα