back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν την πρωτιά του Εθνικού Συναγερμού με 23,3% με την Δημοκρατία Μπροστά στην δεύτερη θέση με 22,4%. Παρά τη διαφορά, τα δύο κόμματα θα εκλέξουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, δηλαδή από 23.

Η έκπληξη των εκλογών, η Ευρώπη – Οικολογία Πράσινοι ξεπέρασε κάθε προσδοκία συγκεντρώνοντας 13,4% και εκλέγοντας έτσι 13 ευρωβουλευτές. Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών δείχνει να κερδίζει 8 έδρες με 8,4% ενώ από 6 έδρες κερδίζουν η Ανυπότακτη Γαλλία (6,3%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (6,1%).
Καμία έδρα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κερδίζουν τα 28 άλλα κόμματα που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές.

Δεν τίθεται θέμα εκλογών

Η νικήτρια των εκλογών Μαρίν Λε Πεν αλλά και τα βασικά της στελέχη, ζητούν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα exit polls την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Γαλλία.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σιμπέθ Ντιαγιέ με δηλώσεις της νωρίτερα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε παραίτησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ αλλά ούτε και διάλυσης της Βουλής. Άφησε ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει ανασχηματισμός στο προσεχές διάστημα.

Ψάχνει για συμμάχους η Λε Πεν

Ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συναγερμού σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε ότι το κόμμα ξεπέρασε ήδη μία σειρά σοβαρών δυσκολιών για να βρει συμμάχους στην Ευρώπη, ενώ βεβαίωσε ότι βρισκόμαστε “σε φάση πολιτικής αποκατάστασης σε όλη την Ευρώπη”.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το κόμμα του δεν θα ξεκινήσει τον διάλογο με βάση την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών να το στηρίξουν.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν ενωμένη αριστερά

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξή σήμερα το πρωί, απέδωσε το χθεσινό αποτέλεσμα στην έλλειψη συμμαχιών ανάμεσα στις προοδευτικές, οικολογικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. “Η αριστερά έπρεπε να ενωθεί και να συνεργαστεί και έτσι θα ήταν η πρώτη δύναμη στης εκλογές”, επισήμανε.

Κάτω από 1% τα κίτρινα γιλέκα

Μετά από μήνες κινητοποιήσεων και μία τεράστια κοινωνική και πολιτική κρίση που προκάλεσαν, τα “κίτρινα γιλέκα” επιχείρησαν χθες να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με δύο ξεχωριστά ευρωψηφοδέλτια που δεν κατάφεραν όμως να συγκεντρώσουν μαζί ούτε 1%.

Η μία λίστα με τίτλο “Κίτρινη Συμμαχία” συγκέντρωσε 0,54%, ενώ η δεύτερη λίστα δεν ξεπέρασε το 0,01%. Σε καθαρούς αριθμούς, κάτω από 125.000 πολίτες ψήφισαν τα δύο αυτά κόμματα.

2% για το Κόμμα των Ζώων

Μετά τους Οικολόγους, η δεύτερη έκπληξη της χθεσινής αναμέτρησης ήταν το κόμμα που υπερασπίζεται τα ζώα που διπλασίασε τις δυνάμεις του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Με 2% κατάφερε έτσι να ξεπεράσει παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς αλλά και της δεξιάς.

Χαμηλά η Λε Πεν στο Παρίσι

Στην μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν συμβάδισαν συνολικά με τον εθνικό μέσο όρο ενώ έδωσαν και πολύ χαμηλό ποσοστό στον Εθνικό Συναγερμό.

Ένας στους τρεις Παριζιάνους επέλεξε την Δημοκρατία Μπροστά του Εμανουέλ Μακρόν και μόνο το 7% ψήφισε το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Οι Πράσινοι κατέγραψαν στην πρωτεύουσα ένα από τα καλύτερα ποσοστά τους φτάνοντας σχεδόν το 20%.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα