back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Δεν κινδυνεύει ο Προϋπολογισμός από τις παροχές

Διαβάστε επίσης

Επαρκής κρίνεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ακόμη και με τις παροχές που ψηφίστηκαν πρόσφατα και περιλαμβάνουν την αποκαλούμενη 13η σύνταξη και τις μειώσεις στον ΦΠΑ.

Στην έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναφέρεται ότι «η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατάθεσε πρόσφατα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή που θα μας επέτρεπαν να αμφισβητήσουμε τις σχετικές προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη διαμόρφωση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε σε σχετική ενημέρωση με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης πρώτου τριμήνου ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Η αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων περιλαμβάνει:

· τα 441 εκατ. ευρώ της προβλεπόμενης εξαμηνιαίας επίπτωσης από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

· τα 830 εκατ. ευρώ για την λεγόμενη 13η σύνταξη

· τα 80 εκατ. ευρώ από την επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας.

Ωστόσο, συνυπολογίζει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και κατά 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα