back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SPD: πιθανή μία διπλή προεδρία;

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο μελλοντικής διπλής προεδρίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) φάνηκε η Μάλου Ντράιερ, μία εκ των τριών μεταβατικών προέδρων του κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην γερμανική τηλεόραση, στην οποία δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική.

“Αυτή τη στιγμή τα μέλη του κόμματος συζητούν πώς φαντάζονται την μελλοντική ηγεσία του. Δεν αποκλείεται να καταλήξουμε σε διπλή προεδρία”, είπε, επισημαίνοντας εκ νέου ότι η ίδια δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνουν ούτε και οι άλλοι δύο μεταβατικοί πρόεδροι του κόμματος, η Μανουέλα Σβέσιχ και ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, όπως τόνισαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από την ανακοίνωση την ανάληψης των νέων καθηκόντων τους.

Η Ντράιερ δεν χαρίστηκε σε κανέναν. “Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι οι δυνάμεις εντός του κόμματός μας δεν λειτουργούν με αλληλεγγύη μεταξύ τους”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Δεν είναι εύκολο να αντέξει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, και κυρίως τα εκλογικά αποτελέσματα. Έχει έρθει η ώρα το SPD να κερδίσει πάλι έδαφος”.

O γ.γ. του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της βάσης του κόμματος στην εκλογή του/της επόμενου/-νης προέδρου του κόμματος, λέγοντας ότι είναι καιρός για χάραξη διαφορετικής πολιτικής.

Στην περίπτωση που περισσότερα από ένα στελέχη του κόμματος εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία, “θα κάνουν περιοδεία σε όλη τη χώρα, θα παρουσιάσει ο καθένας το πρόγραμμά του και θα γίνει η τελική επιλογή”.

Άλλα στελέχη του κόμματος τάσσονται κατά την εκλογής προέδρου από τη βάση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα όξυνε ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα ένταση και την αμφισβήτηση του μεγάλου συνασπισμού.

Στις 24 Ιουνίου η κεντρική επιτροπή του SPD θα αποφασίσει πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η εκλογή του/της νέου/νέας επικεφαλής του κόμματος, όπως δήλωσε ο Σέφερ-Γκίμπελ. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα καθοριστεί επίσης εάν θα συμμετάσχει και η βάση και εάν θα υπάρχει ενδεχόμενο διπλής προεδρίας, στα πρότυπα άλλων κομμάτων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα