back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Τραμπ- Μέι στο Λονδίνο

Διαβάστε επίσης

Μετά από μία ημέρα γεμάτη λαμπρότητα και συναντήσεις με την βασιλική οικογένεια, ο Τραμπ και Μέι θα ξεκινήσουν τη σημερινή τους ημέρα τους παίρνοντας πρόγευμα με Βρετανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Παλάτι του Σεν Τζέιμς στις 11 το πρωί , σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και η κόρη του προέδρου Ιβάνκα θα παραστούν επίσης.

Αμέσως μετά, στις 12, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία θα αποχωρήσει και επισήμως από την ηγεσία των Τόρις την Παρασκευή, θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ στην Ντάουνινγκ Στριτ για μία σειρά θεμάτων στα οποία οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις. Στις συνομιλίες δεν θα παραστούν αποκλειστικά οι δύο ηγέτες.

Η Μέι αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να εκφράσει στον Αμερικανό πρόεδρο την απογοήτευσή της «για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα. Το Ιράν και η αμερικανική προσέγγιση είναι ένα ακόμη ζήτημα που εκτιμάται ότι θα θέσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μείζον θέμα, και βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στους δύο αιώνιους συμμάχους, είναι επίσης η Huawei. Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσε να πληγεί εφόσον το Λονδίνο χρησιμοποιήσει, έστω και με κάποιους περιορισμούς όπως έχει διαμηνύσει, τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της κινεζικής Huawei σε δίκτυα 5G.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές,  σημαντικές ανακοινώσεις δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα.

Ούτως ή άλλως, η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία βρίσκει τους δύο ηγέτες σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους: τη Μέι ένα βήμα πριν από τον έξοδο και τον Τραμπ ετοιμοπόλεμο να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), θα συμμετάσχει στη διαδήλωση που οργανώνεται σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο εναντίον της επίσημης επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και θα απευθύνει ομιλία στους συγκεντρωμένους, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Κόρμπιν είχε καταστήσει σαφές ότι τασσόταν υπέρ της ιδέας να γίνει διαδήλωση εναντίον του Τραμπ, ο οποίος άρχισε χθες Δευτέρα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, καθώς τη θεωρεί «ευκαιρία να σταθούμε αλληλέγγυοι προς εκείνους στους οποίους έχει επιτεθεί στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο και στη δική μας χώρα».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του Τραμπ, ο Κόρμπιν, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αρνήθηκαν να παραβρεθούν στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ χθες το βράδυ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα